Ştiaţi că centrala nucleară de la Cernavodă este amplasată într-o zonă cu risc seismic?

nuclear-petition-banner

În România există o singură centrală nucleară, la Cernavodă, care are 2 reactoare (Cernavodă 1 şi 2) şi este amplasată într-o zonă cu risc seismic. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur… Ceauşescu s-a grăbit când a demarat construcţia centralei pentru că îşi dorea cât mai repede independenţă energetică, astfel că nu s-au făcut toate studiile necesare unui astfel de proiect de amploare.

În prezent, Guvernul României intenţionează să construiască încă 2 reactoare nucleare (Cernavodă 3 şi 4) şi o nouă centrală nucleară, a cărei locaţie nu a fost făcută publică. Trecem peste faptul că reactoarele 3 şi 4 au un design canadian depăşit, de tip CANDU 6… Iar dacă Ceauşescu a folosit tehnologia canadiană pentru construcţia centralei de la Cernavodă (recunoscută că fiind mai sigură, deşi e impropriu spus pentru că nu există reactoare nucleare sigure), guvernul actual al României vrea să apeleze la chinezi… Unu’ la mâna – nu sunt de acord cu construcţia de noi reactoare nucleare şi doi la mâna – nu vreau să vină chinezii să le facă.

România are potenţial energetic eolian (locul II în Europa!), solar şi geotermal. Bun, să zicem că geotermalul e costisitor, dar de ce să nu profităm atunci de soare şi vânt??? Până-n 2050 (dacă s-ar dori asta, atenţie!) România ar putea să se susţină din punct de vedere energetic aproape 80% din surse regenerabile. Şi apoi, să nu uităm de amplasarea centralei de la Cernavodă în zonă cu risc seismic. Ce facem, aşteptăm un “Cernobîl” sau o “Fukushima” ca să ne trezim? Japonia a renunţat la toate cele 54 de reactoare nucleare după dezastrul de la Fukushima. La toate, DA! Şi se poate susţine energetic bine mersi! Şi nu-mi spuneţi că ” e Japonia şi că nu ne comparăm cu ei”, când parcul nostru eolian din Dobrogea produce energie cât un singur reactor de la Cernavodă. Deci, se poate!

Nu există reactoare nucleare sigure! Spune NU energiei nucleare! Semnează petiţia aici: http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/energia-nucleara/semneaza-petitia/

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s