Uite romanu’ nostru ce a realizat!

Suntem romani si suntem mandri de asta… sau cel putin, asa ar trebui sa fim… eu una sunt mandra ca sunt romanca! Si ma-ntreb de ce auzim si rostim atat de des fraza asta: “Ce tara frumoasa avem, dar pacat ca-i locuita, pacat de oameni!” De ce oare? De ce “pacat ca-i locuita”? Oamenii pe care-i cunosc eu sunt oameni faini. Romanii sunt oameni buni, frumosi si muncitori. E adevarat ca fiecare padure are uscaciunile ei, dar de ce sa generalizam? Intotdeauna m-a deranjat lucrul asta!

Uneori ne iubim tara si ne laudam cu ea, ne mandrim cu frumusetile si traditiile noastre, cu istoria noastra bogata si cu stramosii nostri, iar alteori, ne e rusine ca suntem romani, ne criticam si ne denigram unii pe altii, parc-am fi tot timpul intr-un razboi intre noi. Pentru ce?? Cand ar trebui sa fim uniti si sa ne iubim unii pe altii… Si mai sunt si vesnicele conflicte si sicane intre romanii din diferite regiuni ale tarii, care ma intriga pe mine… Spunem de moldoveni ca-s prosti, de ardeleni ca-s inceti, ca vorbesc nu stiu cum si ca-s cu ungurii, de bucuresteni ca-s nesimtiti si aroganti, de olteni ca-s rai si barfitori, de banateni ca-s laudarosi si mai stiu eu cum… De ce facem asta? Nu stiu… Eu stiu ca moldovenii sunt oameni veseli si muncitori, ardelenii sunt oameni buni si ospitalieri (si au niste mancaruri traditionale asa bune…), oltenii sunt saritori si ambitiosi, bucurestenii sunt moderni si emancipati (si au si de ce, pentru ca aici se intampla mai toate evenimentele frumoase). Si mai stiu c-avem o tara frumoasa, cea mai frumoasa tara, pentru ca-i a noastra!

De ce ne e rusine sa fim romani? De ce nu apreciem tot ce avem si de ce alegem meleaguri straine din considerente ca aici, in tara, nu putem face nimic? Si de ce vrajba asta continua intre noi? Eu cred ca noi suntem proprii nostri dusmani… Daca suntem optimisti, daca suntem “oameni” cu adevarat si daca suntem uniti, impreuna putem transforma Romania.

Romanul e din fire un supravietuitor 🙂 . E descurcaret, e ambitios si e destept. Uite romanu’ nostru ce a realizat:

 • Henri Coanda – Avionul cu Reactie (Cu 30 de ani inainte de Heinkel, Campini si Whittle, Coanda a construit si a zburat cu primul avion cu reactie. La Expozitia Internationala de Aeronautica din octombrie 1910, de la Palatul Champs-Elisee, a fost expus pentru prima data si a atras atentia multora pentru ca nu avea elice si era diferit de ceea ce exista la vremea aceea; astfel avionul rosu, fara elice, cu doua aripi duble, cu un singur loc si care avea scris pe placuta-i metalica Coanda-1910, era cu adevarat, o revolutie in constructia de motoare de avioane, datorita sistemului de propulsie. Cu o lungime de 12,5 m, avengura de 10,3 m, greutatea de 420 de kg si forta de propulsie de 220 kg, avionul a fost cea mai interesanta piesa de aviatie de la renumita expozitie)

Coanda_1910-Antoniu_Collection-296x153

 • Nicolae Paulescu – Injectia cu insulina ( Profesor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, Nicolae Paulescu a descoperit in 1921, pentru prima oara, insulina, un hormon secretat de pancreas, cu rol in reglarea metabolismului glucidelor, lipidelor, protidelor si mineralelor din organism. Profesorul Paulescu a demonstrat importanta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si a folosit insulina in tratarea diabetului, salvand astfel milioane de vieti. Din pacate, 2 tineri canadieni, Frederick Banting si Charles Best, s-au folosit de munca si de documentatiile acestuia si au primit ei Premiul Nobel nemeritat, dupa ce au izolat insulina – pe care Paulescu o numise pancreina – si au folosit-o in tratarea unui pacient. Ghinionul a mai facut ca profesorul sa-si amane anuntarea rezultatelor finale deoarece in 1916, trupele germane au ocupat Bucurestiul.)
 •  Ioan Cantacuzino – Vaccinul antiholeric (Medic, academician, microbiolog si profesor universitar, Ioan Cantacuzino este fondatorul scolii romanesti de imunologie si patologie experimentala si a adus contributii remarcabile in studiul holerei, tifosului si tuberculozei, desfasurand numeroase activitati de cercetare in ceea ce priveste vibronul holeric si vaccinarea antiholerica. Cantacuzino a elaborat o metoda de vaccinare antiholerica, numita “Metoda Cantacuzino”, care este si in zilele noastre folosita in tarile unde inca se mai inregistreaza cazuri de holera si a realizat prima vaccinare antiholerica in masa – cunoscuta in stiinta ca “Marea experienta romaneasca” – , in focarele infectioase, salvand mii de vieti astfel. De asemenea, a introdus vaccinul lui Calmette, a creat vaccinul antitific si mai multe lucrari despre sensibilitatea si imunitatea organismului fata de scarlatina, despre imunitatea celulara si umorala si s-a implicat in luarea de masuri pentru combaterea epidemiei de holera.)

vaccin-antiholeric

 •  Ana Aslan – Gerovital (Academician si director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie, medic specialist in gerontologie, Ana Aslan a demonstrat eficienta procainei – cunoscuta sub numele de Gerovital sau vitamina H3 – in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta si a aplicat-o pe scara larga in clinica de geriatrie, produsul devenind cunoscut si brevetat in peste 30 de tari, iar institutul fiind renumit peste hotare pentru terapia Aslan asupra imbatranirii.)
 • Petrache Poenaru – Stiloul (Inginer, matematician, membru al Academiei Romane din 1870, creator al steagului Romaniei moderne, pandur si secretar al lui Tudor Vladimirescu in timpul revolutiei, Petrache Poenaru, a conceput primul stilou din lume – un obiect folosit si in prezent –  revolutionand domeniul instrumentelor de scris. Dupa infrangerea lui Tudor Vladimirescu, cand pandurii erau vanati si ucisi, Petrache Poenaru reuseste sa scape si primeste in 1826, o bursa franceza, studiind la Ecole Polytechnique din Paris, iar in 1827 obtine Brevetul francez 3208 pentru “plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre”, in traducere – condei portabil fara sfarsit, alimentandu-se el singur cu cerneala. Tocul cu rezervor a fost apreciat pentru faptul ca elimina zgarieturile si scurgerile nedorite de cerneala de pe hartie. )

stiloul-poenaru

 • Anastase Dragomir – Scaunul ejectabil (Un entuziast al aviatiei, Anastase Dragomir s-a concentrat mai mult pe siguranta aparatelor de zbor si a pasagerilor lor. Acesta a lucrat in Franta, la mai multe uzine de avioane si si-a perfectionat un sistem propriu pentru salvarea in caz de accidente, a pilotilor si a pasagerilor. Inventia acestuia, pentru care a obtinut in 1930 Brevetul nr. 678566 pentru “cabina catapultabila”, era “un sistem nou de parasutare din aparatele de locomotie aeriana, fiecare pasager avand o parasuta proprie care permite, in momentul critic, eliberarea acestui ansamblu de avion, astfel incat parasuta, impreuna cu pasagerul insalat pe scaun, sa treaca printr-o deschizatura a podelei”. In 1950, Anastase Dragomir a obtinut un nou brevet, romanesc,  pentru “celula parasutata”, care insemna folosirea unui spatar curb de glisare pentru ejectarea cabinelor, fie pe jos, fie pe sus, iar in 1959, a inregistrat o alta cerere, pentru construirea unui avion de transport echipat cu cabine catapultabile, pentru salvarea pasagerilor, obtinand brevetul romanesc cu nr. 41424 din 1960 si contribuind astfel, la aparitia noilor tipuri de avioane supersonice militare si a scaunul ejectabil.)

scaunul-ejectabil-296x220

Ate inventii romanesti importante: Diorama lui Grigore Antipa (o reprezentare spatiala a unei parti dintr-un peisaj, in care se expun animale impaiate, manechine si alte obiecte asemanatoare, cu scopul reprezentarii unui ecosistem cat se poate de real, in muzee, spre exemplu), Cibernetica – Stefan Odobleja (cibernetica este teoria controlului prin retroactiune si se ocupa de modul in care un sistem fie el digital, mecanic sau biologic, prelucreaza informatiile si reactioneaza la acestea, iar Stefan Odobleja este creatorul psihociberneticii si parintele ciberneticii generalizate), Pila Karpen a lui Nicolae Vasilescu-Karpen (o pila electrica, produs romanesc, care furnizeaza energie fara intrerupere, de mai bine de o jumatate de secol, un perpetuum mobile care teoretic nu poate exista, dar care totusi exista…), Traian Vuia – avion cu tren de aterizare pe roti cu pneuri (1906), care a facut prima decolare fara alte mijloace ajutatoare si doar cu aparatele de bord, Automobilul cu motor cu aburi construit de Dumitru Vasescu (1880), Electroscopul descoperit de Dragomir Hurmuzescu (1895), Masina de taiat sulf – Tache Brumarescu (1910), plus alte inventii importante ca: un aeroplan original, cu decolare verticala, realizarea cuplajului automat la vagoanele de cale ferata, o sanie-automobil, Emil Racovita – a pus bazele biospeologiei, Alexandru Ciurcu – prima ambarcatiune cu reactie (1886), Ion Agarbiceanu – primul laser cu haz (He-Ne) cu radiatie infrarosie, Gogu Constantinescu – sonicitatea, o noua stiinta intemeiata (1918), A. A. Beldiman – aparatul hidraulic cu dalta de percutie pentru sondaje adanci (1906), Gheorghe Botezatu care a calculat traiectoriile posibile Pamant – Luna si a fost seful echipei de matematicieni care a lucrat in proiectul rachetei Apollo, cea care a dus primul om pe Luna, Aurel Persuconstructorul primului automobil cu profil aerodinamic din lume (1924), Ion St. Basgan, inginer si inventator roman, celebru pentru inventia sa, forajul cu aplicatia sonicitatii si pentru descoperirea efectului care-i poarta numele, “efectul Basgan”, Augustin Maior, fizician, pedagog si inventator roman care a realizat lucrari importante, cu idei moderne, precum cele de “Electricitate si Magnetism” sau de “Acustica si optica”. Si poate nu stiati ca, Bucurestiul a fost primul oras din lume iluminat cu petrol (1858) 🙂

Diorama

diorama-296x202

Pila Karpen

pila-karpen-296x140

Mai amintesc aici si o admir pe Elisa Leonida Zamfirescu, inginera si inventatoare in Romania, unanim recunoscuta drept prima femeie inginer din lume. La Institutul Geologic, unde a condus un laborator de analize, a elaborat metode originale, rationalizari, a introdus tehnici noi si a efectuat studii importante, toate avand ca scop cunoasterea bogatiilor subsolului tarii noastre.

Iar dintre contemporanii nostri:

 • Mircea Tudor – Roboscan AERIA – o tehnologie unica in prezent in lume care poate radiografia in cateva minute fuzelajul si aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabanda sau amenintare aflate la bord sau ascunse in cavitatile tehnice ale avionului.
 • Inginerul Remi Radulescu din Timisoara, care a luat medalia de Argint la Salonul de Inventii Geneva 2013 pentru jocul inventat “Rembal”.
 •  Raluca-Ioana van Staden a castigat, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva de anul acesta, Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator. Dispozitivul creat impreuna cu sotul ei, Jacobus Frederick van Staden, este un senzor care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, oferind rezultatul in mai putin de 6 minute.
 • Inginerul Emil Godeanu  medaliat cu aur, care lucreaza de 6 ani la Radiocauterul  in care a investit 160.000 de euro si care permite realizarea de operatii mai sigure si mai simple in toate domeniile chirurgicale.
 • Hunedoreanul Corneliu Birtok-Baneasa a inventat si a reusit sa omologheze un filtru de aer care reduce consumul de carburant cu pana la 15%.
 • Virgilius Justin Capra (Iustin Capra), inventator si inginer roman care in 1956 a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor, dar nu si-a brevetat inventia, iar in lipsa unui asemenea brevet nu se poate dovedi daca specialistii americani au utilizat acelasi principiu ca Iustin Capra. Acesta este si realizatorul unui micro-autoturism, “Soleta”, care consuma 0,5 l/100 km si al unei motorete care functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, cu o autonomie de 80 km). Cea mai remarcabila dintre aceste inventii este Soleta 150 Ecor, care o greutate de 95 kg si este capabila sa parcurga 100 km cu 0,5 litri de combustibil. A mai produs si un alt model, Soleta I.C.200, care poate ajunge la 67 km/h.
 • Constantin Pascu a realizat in anul 2000, in premiera mondiala, un aparat care purifica aerul in spatiile de locuit: distruge bacteriile din aer, retine praful si fumul de tigara, atmosfera devenind “ca in salina sau pe litoralul marin”. Inventia d-lui chimist Constantin Pascu, a fost premiata cu Medalia de Argint, fiind apreciata pentru ingeniozitatea ideii, pentru efectele sale benefice asupra starii generale de sanatate.

  salin-296x217

  Si ca o paranteza, referitor la Purificatorul de aer Salin, imi aduc aminte ca a fost o vreme in care ma gandeam sa-mi iau si eu unul, pentru ca-mi facea probleme de mai multa vreme, o sinuzita. M-am operat insa si am zis ca am scapat de ea, desi inca ma mai bazaie, asa ca s-ar putea sa ma gandesc din nou sa-mi achizitionez unul…

  Pentru cei care nu stiu beneficiile aparatelor Salin:

  * marirea rezistentei generale a organismului la raceli;
  * actiune generala desensibilizanta in probleme alergice;
  * de mare ajutor in rinite, sinuzite, laringite;
  * rezultate favorabile in astm bronsic, bronsite astmatiforme, bronsite, bronsectazii, silicoze, recuperari in TBC, mucoviscidoza;
  * somn linistit, odihnitor, stare de confort psihic;
  * scaderea problematicii sforaitului;
  * reducerea problemelor respiratorii ale fumatorilor;
  * ajutor natural in renuntarea mai usoara la fumat;
  * calitate deosebita a aerului care devine proaspat si placut respiratiei, cu asigurarea unui ambient interior placut.

  Vedeti romanii nostri ce au realizat? Nu sunteti mandri de ei? Cum sa ne fie rusine ca suntem romani??

  Anual, sute de inventatori si oameni de stiinta romani, din toate domeniile, se inscriu in concursurile de inventica de pe intreg globul, pentru a demonstra lumii valoarea “mintii” romanesti. Anual, acesti romani de exceptie umplu vitrine cu medalii obtinute la aceste concursuri. Inventiile lor salveaza vieti, modifica destine, imbunatatesc performantele unor afaceri, transforma oameni si institutii.

  Anual, milioane de oameni asista revoltati la indiferenta si nepasarea celor care ar trebui sa promoveze aceste adevarate valori ale Romaniei: autoritati, societatea civila si altii. Este motivul pentru care una dintre cele mai mari companii din lume, o firma care datoreaza de peste 100 de ani succesul sau, inovatiei si dorintei oamenilor de a depasi limitele, a decis sa promoveze si sa premieze inventica romaneasca. Compania 3M, care implineste 15 ani de prezenta in Romania, isi propune sa depuna un efort constant pentru a promova inovatia. De aceea, 3M a creat PR3MIAZA INOVATIA, ca sa se auda peste tot de romanii nostri minunati.

  sec1

  Inovatia continua este esenta 3M. Putini stiu ca inovatiile 3M, de-a lungul a peste 100 de ani, au contribuit la succesul multor afaceri, au sporit confortul in caminele noastre si au imbunatatit viata a milioane de oameni din intreaga lume.

  IMG_6636

  Pe 10 aprilie a fost lansat proiectul PR3MIAZA INOVATIA si a continuat cu evenimente desfasurate in principalele facultati din tara, luna aceasta fiind vizitate Universitatea tehnica din Cluj si Facultatea Politehnica Iasi. In octombrie urmeaza Facultatea de Medicina Dentara din Timisoara, Universitatea Transilvania din Brasov si Universitatea Politehnica Bucuresti. In cadrul acestor evenimente, vor participa inventatori, studenti, mediul academic, curiosi, pasionati, vor avea loc discutii si conferinte, vor fi organizate concursuri pentru studenti cu premii constand in produse 3M sau vor putea castiga un iPAD si de asemenea, purta discutii referitoare la angajare.

  Totodata, pe site-ul www.premiileinovatiei.ro, vizitatorii vor putea vota inventiile si inventatorii, iar campania va culmina cu Gala de premiere a castigatorilor editiei 2013 care se va desfasura pe data de 27 noiembrie 2013 si unde vor fi premiati cei mai importanti inventatori ai anului in curs si se va acorda premiul de popularitate pe baza voturilor publicului. La gala vor fi prezenti numerosi oameni de stiinta, inventatori, sustinatori ai inventicii, oameni de afaceri, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile.

  15

  Un articol marca Blogal Initiative si 3M!

Advertisements

2 Comments Add yours

 1. Avem romanii care merita tot respectul nostru, chiar daca multi inventatorii nu mai sunt printre noi, nu ii vom uita niciodata deoarece ei ne-au facut lumea mai simpla. Foarte frumos articol si iti urez succes.

 2. Dani says:

  Chiar asa, pacat ca nu mai sunt printre noi cei enumerati. Sa nu uitam ca si in zilele noastre avem oameni competenti si capabili si foarte pasionati de ceea ce fac. Pacat ca nu putem sa ii recunoastem si sa ii incurajam in demersurile lor. Felicitari pentru articol!

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s