Daca s-a ars, reciclati-l!

Ce nu stiu multi dintre noi este ca becurile sau alte surse de iluminat pot fi reciclate. Tendinta multora este de a le arunca la containerul de sticla sau pur si simplu la gunoi. Gresit! Si foarte periculos!!! De ce? Pentru ca becurile contin un element chimic toxic si daunator, ce poate ridica mari probleme de mediu atunci cand este depozitat necorespunzator. Acestea nu trebuie aruncate la gunoi, ci reciclate si mare atentie trebuie avuta atunci cand sunt transportate catre reciclator ca sa nu se sparga.

reciclare

Un bec contine cam tot atata mercur, cat un sandwich cu ton. Evident ca, un bec, 10 sau chiar 100 la un loc, nu sunt periculoase pentru om, mediu, animale. Dar cand numarul lor este de ordinul sutelor de mii, milioane si ajung in pamant, lucrurile se schimba… in rau.

Becurile si neoanele sunt deseuri periculoase din cauza continutului de mercur si alte metale grele. Iar in ceea ce priveste corpurile de iluminat, acestea contin in principal plastic si metal ce pot fi recuperate si refolosite, protejand astfel resursele naturale.

Noi oamenii, marii generatori de deseuri, fie ca suntem persoane fizice sau juridice, avem obligatia legala de a NU arunca deseurile provenite din echipamente de iluminat la cosul de gunoi. Este foarte important sa le reciclam!

Cum reciclam becurile arse? Sau cine este reciclatorul?

Recolamp este o asociatie non-profit fondata in septembrie 2007 de Philis Romania, General Electric si Osram Romania. In prezent ea are 145 de participanti – companii care vand pe piata din Romania echipamente de iluminat: becuri, neoane, corpuri de iluminat, etc. Recolamp organizeaza si realizeaza colectarea selectiva si reciclarea deseurilor de echipamente de iluminat, in numele celor 145 de companii participante.

Conform legislatiei europene, companiile care vand echipamente electrice si de iluminat, au obligatia ca atunci cand acestea se ard sau devin deseuri, sa se ocupe de reciclarea lor si sa nu ajunga la gropile de gunoi.

Pentru ca sub 5% din cantitatea totala de deseuri de echipamente de surse de lumina sunt generate in Romania de catre populatie, Recolamp se concentreaza in prezent pe gestiunea cantitatilor mari care sunt cu adevarat periculoase, cele provenite de la marile companii. Orice companie genereaza deseuri de surse de lumina, indiferent ca-i mica sau mare; bineinteles ca poate sa difere cantitatea de deseuri, in functie de dimensiunile spatiului in care activeaza, de timpul de activitate prestat sau de tehnologia de iluminat utilizata. In general, o locatie cu peste 1000 de metri patrati sau cu peste 1000 de becuri in functiune, genereaza, in medie, pe an, circa 100 de bucati de deseuri care cantaresc 20 de kg si reprezinta cantitatea minima necesara pentru ca Recolamp sa trimita o masina sa ridice deseurile.

bec verde

A fost dezvoltata si o retea de preluare de deseuri de la populatie, prin amplasarea in marile magazine a containerelor de tip Colt Verde (lista completa pe www.coltverde.ro). Astfel, orice magazin din Romania care solicita un astfel de container, il va primi gratuit, insa cu obligatia gestionarii fluxului intern de deseuri, de la cumparatori, iar preluarea deseurilor se va face tot gratuit, ca si in cazul companiilor.

Recolamp a construit de-a lungul celor 5 ani de activitate, o infrastructura de colectare nationala Au fost incheiate protocoale de colaborare cu peste 8.500 de puncte de colectare din toata tara – companii sau institutii publice care genereaza deseuri de surse de lumina (becuri, neoane) din activitatea proprie (platforme industriale, cladiri de birouri,
termocentrale, fabrici, spitale, penitenciare, cladiri in care isi desfasoara activitatea ministere, scoli, magazine mari si mici etc.)

Recolamp pune la dispozitie containere specializate de colectare, precum si serviciul gratuit de preluare deseu. In colaborare cu colectori autorizati, se duc containerele la compania respectiva, iar cand cutiile sunt pline cu deseuri, sunand la TelVerde – numar cu acces gratuit: 0800.888.666, se poate solicita ridicarea de deseuri. Acelasi colector vine si ridica deseurile, intocmeste documentatia obligatorie pentru orice companie, acte prevazute de legea de mediu si lasa in schimb cutii goale, pentru a fi utilizate in continuare. Deci, companiile au cost ZERO!!! Iar daca stam sa ne gandim mai bine, au chiar de castigat din acest proces de reciclare, pentru ca pot economisi bani datorita faptului ca le scade volumul de deseuri si implicit, factura de la salubritate.

Din 2008 de cand a inceput practic activitatea de colectare a deseurilor de echipamente de iluminat si pana-n prezent, Recolamp a strans si a reciclat peste 1000 de tone! Adica, aproximativ 4.500.000 de bucati de becuri, neoane si corpuri!

recolamp

Acest articol este o scrisoare deschisa adresata marilor companii din Bucuresti (orasul in care locuiesc), si nu numai, un indemn pentru a recicla becurile si alte surse de iluminat arse.

Lista companiilor carora ma adresez:  BDT Ford, Colgate – Palmolive, Heidi Romania, Petrom, Carrefour,  MOL Romania, Cora, Billa, Kaufland, Real, Porsche Romania, Vodafone Romania, Orange, Metro, Lukoil Romania, OMW, Romtelecom, Distrigaz Sud, Coca-Cola HBC Romania, Altex, Posta Romana, RCS@RDS, Linde Gaz Romania, Krammer & wagner, Halcrow.

Generatorii de deseuri au obligatia legala de a nu arunca deseurile provenite din echipamente de iluminat la cosul de gunoi! Ordonanta de Urgenta nr.78/2000 interzice abandonarea sau depozitarea deseurilor in locuri neautorizate.

Prin intermediul partenerilor sai, Recolamp se asigura ca toate deseurile provenite din echipamente de iluminat sunt colectate si reciclate in conditii de siguranta pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea populatiei. Contactati Recolamp, incheiati un protocol de colaborare si veti primi cu titlu gratuit containerele de colectare selectiva a echipamentelor de iluminat uzate din compania dumneavoastra!

container-tuburi-fluorescente

cutii carton

Dupa ce completati acest protocol de colaborare, trebuie sa il trimiteti in 2 exemplare semnate si stampilate la adresa sediului asociatiei, urmand sa vi se returneze un exemplar semnat si stampilat de catre Recolamp. Dupa semnarea protocolului de colaborare, Recolamp va pune la dispozitie doua tipuri de recipiente, in functie de cantitatea de deseuri pe care locatia dumneavoastra o genereaza.

Cand ati colectat deseurile, contactati Recolamp, iar recipientul plin va fi ridicat de catre parteneri si inlocuit cu unul gol. Sunt preluate si echipamentele de iluminat sparte, insa persoanele care le manipuleaza trebuie sa fie atente si sa evite spargerea lor in mod intentionat. Procesul de reciclare al deseurilor sparte nu se realiza in aceeasi maniera corecta ca in cazul tuburilor si al becurilor intregi.

Puteti contacta Recolamp  apeland gratuit din orice retea numarul 0800.888.666 sau trimitand e-mail la  colectare@recolamp.ro sau fax: 021.404.36.79.

Costul tuturor acestor operatiuni este suportat integral de Recolamp!

Nu uitati, echipamentele de iluminat reprezinta deseuri periculoase, intrucat contin gaze rare si metale grele daunatoare mediului si sanatatii. Acestea trebuie colectate si reciclate in conditii de siguranta pentru natura si pentru populatie.

Daca s-a ars, reciclati-l!

verde

Un articol marca Blogal Initiative!

 
 

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s