”COPIII FĂRĂ ETICHETE” – O CAMPANIE PENTRU CONȘTIENTIZARE ȘI SCHIMBARE SOCIALĂ PENTRU A COMBATE VIOLENȚA ÎMPOTRIVA COPIILOR

În România zilelor noastre, 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie;63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.

Convingerea că prin pedepsire copiii vor învăţa cele mai importante lecţii este extrem de răspândită în rândul părinţilor. Cu toate astea, ceea ce copiii învaţă este total diferit de ceea ce încearcă părinţii să îi înveţe.

Cifre îngrijorătoare arată că, în ciuda interzicerii prin lege încă din 2004 a oricărei forme de violenţă asupra copiilor în familie, părinţii nu doar că încă utilizează pedeapsa corporală în practica educaţională de zi cu zi, dar un procent semnificativ dintre ei apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului.

Care sunt consecinţele pedepsei fizice şi emoţionale în familie:

  • Slăbeşte legăturile de ataşament între părinţi şi copii.
  • Afectează dezvoltarea emoţională a copiilor.
  • Poate crea resentimente, frică şi ostilitate faţă de părinţi, pe care copiii nu le exprimă în mod direct.
  • Bătaia are efecte pe termen lung şi afectează modul în care viitorul adult se va comporta şi se va simţi în contexte tipice vârstei adulte.

În ceea ce priveşte violenţa asupra copiilor în şcoli, în România, frecvenţa comportamentelor de abuz emoţional şi verbal pe care cadrele didactice le angajează în numele „metodei educaţionale” este extrem de mare. 86% dintre copii sunt certaţi de către cadrele didactice atunci când greşesc; 33% dintre copiii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală de către cadrele didactice7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi de către profesorii lor.

Salvaţi Copiii România a lansat pe 19 martie 2013, cel mai amplu studiu privind abuzurile împotriva copiilor realizat în România ultimilor zece ani, odată cu campania „Copiii fără etichetă”, în cadrul unui demers cu o miză importantă: înlocuirea violenţei educaţionale cu metode educaţionale şi parentale pozitive, pentru a asigura copiilor o evoluţie armonioasă.

description

Studiul evidenţiază, de asemenea, datele referitoare la stările emoţionale experimentate de copii în cadrul şcolii. Astfel, majoritatea copiilor raportează că trăiesc stări emoţionale care variază de la indiferenţă (29% dintre copii), anxietate, retragere, nesiguranţă şi încordare (57% dintre copii) şi îngrijorare (6% dintre copii).

”Studiul pe care îl prezentăm arată un tablou îngrijorător al societăţii noastre. Violenţa împotriva copiilor ţine societatea prizonieră într-un cerc vicios al violenţei: violenţa naşte violenţă. Copiii bătuţi sau umiliţi vor bate şi vor umili, în relaţia cu ceilalţi copii, cu părinţii, cu profesorii, precum şi în relaţiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilărie sunt adesea surse pentru eşecuri personale în viaţa de adult. Tocmai de aceea este important pentru societatea românească să facă o schimbare de paradigmă în procesul educaţional şi să înlocuiască violenţa cu vorba bună, modelele comportamentale, comunicarea, empatia, valorile – adică parentingul pozitiv. Îi ajutăm pe copiii noştri să devină Oameni Mari, dacă îi creştem fără etichetele educaţionale tradiţionale: bătaie, umilinţă, jigniri, stigmă pe criterii sociale sau  etnice”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

description

Salvaţi Copiii România derulează în acest an, în perioada martie-octombrie 2013, o campanie socială pentru
a combate violența împotriva copiilor: ”Copiii fără etichete”. Campania urmărește conștientizarea violenței
împotriva copiilor din societatea românească, generarea unei schimbări de atitudine față de această
violență, precum și generarea unei schimbări de paradigmă în educația copiilor, prin: înlocuirea practicilor
violente cu metode educaționale pozitive, respectarea copilului în locul umilirii lui, renunțarea la
indiferență și acceptare față de violența împotriva copiilor.
Mesajul cheie transmis prin această campanie este: Îi ajutăm pe copiii noștri să devină Oameni Mari, dacă îi creștem fără etichetele educaționale tradiționale: bătaie, umilință, jigniri, stigma pe criterii sociale sau etnice.

Campania invită adulții să lase la o parte stereotipurile din societate și să se raporteze la ceea ce sunt copiii prin natura lor: copiii sunt buni; ei trebuie doar ajutați să se dezvolte prin educație pozitivă, pentru a crește echilibrați și pentru a deveni ”Oameni Mari”. De asemenea, campania vizează toate formele de stereotipuri și de stigmatizare a copiilor, inclusiv pe cele etnice.

copii

Ce urmărește campania?

1. Conștientizarea etichetelor despre copii și comportamentelor violente pe care le generează!
– prezentare publică a unui studiu privind abuzul la adresa copiilor
– mobilizarea bloggerilor pentru combaterea violenței împotriva copiilor
– campanie de constientizare referitoare la efectele etichetelor din copilărie asupra viitorilor adulți, derulată                  in mediul online si outdoor
– concert 1 iunie in colaborare cu ARCUB (Parcul Cișmigiu) pentru promovarea parentingului
pozitiv și a unei educații fără etichete
– Program de grădinițe estivale pentru copiii romi, pentru a încuraja școlarizarea acestora și
integrarea lor socială.
2. Soluții pozitive pentru educarea copiilor:

– Salvați Copiii va pune la dispoziție o platformă de parenting pozitiv – site dedicat părinților,
cont FB dedicat, manual de parenting – dezvoltată pe baza expertizei acumulate în acest
domeniu în practica derulată prin centrele sale de specialitate.
– Vor fi organizate conferințe de parenting cu experții SCR
– Va fi difuzată o campanie de clipuri video cu lideri de opinie.
3. Schimbarea politicilor publice în interesul copiilor

– Sprijinirea adoptării de către Ministerul Educației a Strategiei privind educația parentală
– Sprijinirea adoptării de către Ministerul Sănătății a Strategiei privind sănătatea mentală a
copilului

Si blogosfera susține campania. Cristian China-Birta (chinezu.eu) va fi Ambasadorul Campaniei ”Copiii fără etichete”. El a asumat, împreună cu Blogal Initiative, mobilizarea bloggerilor pentru ca aceștia să combată pe blogurile lor violența împotriva copiilor.

banner-campanie-salvati-copiii-

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.