Pianul Calator strabate toate zonele istorice ale tarii pana pe 27 aprilie

Pianul Calator si-a inceput turneul prin tara inca de pe 24 martie cand a avut primul recital la Castelul Nako din Sannicolau Mare. Aventura artistica a pianistului Horia Mihail insa continua pana pe 27 aprilie ajungand in toate zonele istorice ale tarii.

Dupa ce a cantat in Timisoara, Oradea, Brasov, Pitesti, Cluj Napoca, Sibiu, Tirgu Mures, Media,  Mihail se pregateste pentru intalnirea cu publicul din Bucuresti. Astfel, Pianul Calator va ajunge pe 13 si 14 aprilie in Parcul Cismigiu si Herastrau din Bucuresti. Cele doua concerte de pian vor incepe la ora 17:00 si vor avea loc in foisoarele din aceste parcuri. Intrarea este libera!

Calatoria pianului este la cea de-a treia editie anul acesta, iar repertoriul ales este integral Beethoven: Patetica, Sonata Lunii, Appassionata şi Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian si orchestra.

pianul

Despre Pianul Calator

“Pianul calator a fost initial o idee, un vis pe care nu stiam daca vom reusi sa-l transformam în realitate si sa nu-l lasam sa ramâna o întâmplare dintr-un an oarecare, o întâmplare de care se vor fi minunat unii si altii si pe care o vor uita, asa cum au descoperit-o.

Rememorez acum, la aceasta a treia calatorie, unghiurile diverse din care am avut ocazia sa urmaresc povestile pianului calator. Unul dintre acestea este cel al ascultatorului de radio care a urmarit calatoriile în reportaje înca de la primele recitaluri pe urmele lui Franz Liszt din 2011, pâna la cele din vara lui 2012, pornind din estul extrem al tarii, de la Mamaia si ajungând în vestul extrem, la Sânnicolau Mare. Ascultând vocile din public, te convingeai ca ideea aceasta nastrusnica de a pleca în turneu cu un pian de concert în marime naturala dupa tine are gradul ei de spectaculozitate si are sanse sa scoata lumea din case si din apatie.

Un alt unghi este cel din loja Salii Radio, de unde poti privi spre scena îmbratisând publicul cu privirea si încercând sa echilibrezi raportul între ceea ce se întâmpla pe scena, modul în care publicul reactioneaza sau nu si propriile senzatii la ascultarea pianului cel nou al Salii Radio, sub atingerea pianistului Horia Mihail, confruntându-se în recital sau în concert cu partituri de o dificultate si diversitate stilistica apreciabile, parcurgând peste doua secole de istorie a muzicii si propunându-si sa-si depaseasca propriile limite.

La primul recital din seria celor sustinute de al doilea pian calator, petrecut în aer liber,pe malul Marii Negre, într-o atmosfera realmente neconventionala, „am dat paginile” pianistului, prinzând foile pe care uneori le lua vântul. Sunetul pianului era atunci foarte aproape, iar impactul lui la fel de puternic cum trebuie sa fi fost asupra celor aflati la malul marii în acel moment în care din boxele aflate pe o distanta apreciabila de-a lungul plajei s-au revarsat sonoritatile învaluitoare ale unui pian.

Am ascultat recitalul si concertele pianistului calator si pe CD sau în înregistrarile live de la concertele din Bucuresti sau din tara. Dupa cele 12 recitaluri din 2011, impresionantul turneu din 2012 ajungea la 22 de recitaluri si concerte în 19 orase, pentru ca în 2013 sa ne oprim la 19 momente pianistice beethoveniene în 15 orase din România si Republica Moldova. Mii de kilometri, zeci de mii de spectatori în sali si milioane de ascultatori virtuali prin radio, televiziune sau internet.” (Echipa Pianul Calator, sursa: www.pianulcalator.ro)

horia_mihail-001

dsc_0299

mamaia-foto_virgil_oprina_192

 

sursa foto:  www.pianulcalator.ro

Vezi aici programul complet al Pianului Calator: http://www.pianulcalator.ro/page/ro/program/2013/index.html

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s