Sarbatorim Ziua Rosiei Montane in toata tara! (pe 6 februarie)

rm

Cu ocazia implinirii a 1882 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, Alburnus Maior, Asociatia Bucuresti – pro urbe si Re.Generation ne invita in data de 6 februarie 2013 la “Ziua Rosiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana. Evenimentul va fi gazduit de Studioul Horia Bernea la Muzeului Taranului Roman si Clubul Taranului Roman. Intrarea este libera!

Cea de-a treia editie a Zilei Rosiei Montane in Bucuresti va consta intr-un program complex menit sa sublinieze importanta protejarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural al Rosiei Montane amenintat cu distrugerea de catre proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Pe tot parcursul zilei de 6 februarie, Studioul Horia Bernea al Muzeului Taranului Roman va gazdui proiectii de filme artistice si documentare despre Rosia Montana si alte comunitati din lume. În cadrul proiectiilor, va avea loc si avanpremiera filmului documentar “Aurul in vremea crizei: Valva Neagra” (r. George Avgeropoulos / Grecia, 2012).

Evenimentul va continua la Clubul Taranului Roman cu o expozitie de fotografie despre patrimoniul cultural al Rosiei Montane, prezentari si dezbateri, urmand a se incheia cu un concert sustinut de artistii Chimie si Norzeatic & Avant’n’Gard.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele sale, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evoluția exploatarilor miniere intr-un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioada pre-romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca modernaun targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte 30 de orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

Program Ziua Rosiei Montane in Bucuresti:

Studioul Horia Bernea, Muzeul Taranului Roman (Intrare  libera)

Proiectie de filme documentare

13.00 – 14.15 Choropampa / Ernesto Cabellos, Stepghanie Boyd / Peru / 2002

14.30 – 15.50 Operatiunea Diavolul / Stephanie Boyd / Peru / 2010

16.00 – 17.15 Noul Eldorado / Tibor Kocsis / Ungaria / 2004

17.30 – 18.50 Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Fabian Daub / Germania / 2012

19.00 – 19.50 Avanpremiera

                       Aurul in vremea crizei: Valva Neagra / George Avgeropoulos / Grecia / 2012

20.00 – 20.45  Scurt metraje

Masivul Cetate din Rosia Montana in 1957 / Adrian Steclaci / Romania / 1957

Marturii de la Rosia Montana / Nicolae Margineanu / Romania / 2012

Patrimoniul Rosiei Montane / 2013

Clubul Taranului Roman (Intrare  libera)

20.00 – 21.00  Patrimoniul Rosiei Montane – prezentare si sesiune de discutii

21.00  Concert Chimie | Norzeatic & Avant’n’Gard

banner_Orase

Cea de-a treia ediţie a Zilei Roşiei Montane va avea loc în nenumărate oraşe din ţară şi străinătate. Urmăreşte oraşele în care evenimentul are loc şi celebrează alături de noi cele aproape 2 milenii de unicitate ale Roşiei Montane! Două milenii de istorie demnă de Patrimoniul Mondial UNESCO.

Noi oraşe vor urma în curând.

Agnita

Alba Iulia

Arad

Baia Mare

Băile Herculane

Bârlad

Braşov

Bucureşti

Buzău

Câmpina

Cluj Napoca

Constanţa

Craiova

Drobeta Turnu Severin

Focşani

Gheorgheni

Hunedoara

Iaşi

Nehoiu

Oradea

Piteşti

Râmnicu Vâlcea

Satu Mare

Sibiu

Slatina

Târgovişte

Timişoara

Pentru informatii suplimentare despre Ziua Rosiei Montane va rugam sa o contactati pe Raluca Dan, Re.Generation la telefon 0720 371 713 sau e-mail: raluca@re-generation.ro

5 thoughts on “Sarbatorim Ziua Rosiei Montane in toata tara! (pe 6 februarie)

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s