Cum alegem o camera video?

Tehnologia a evoluat foarte mult si pe segmentul video, iar camerele video sunt din ce in ce mai populare si printre amatorii care doresc sa imortalizeze momentele frumoase petrecute in familie sau cu prietenii si care au nevoie de o camera video simpla, usor de utilizat si usor de transportat. Spre deosebire de camerele video profesionale care sunt utilizate in televiziune, pentru filmarea videoclipurilor, in industria cinematografica sau pentru filmarea unor evenimente deosebite, camerele video prosumer sunt ergonomice, mai mult mici, mai usor de utilizat si sunt destinate celor care nu au experienta in domeniul video.

Haideti sa vedem in continuare, cum alegem o camera video. Cativa pasi de urmat in alegerea camerei video potrivite:

  • In primul rand, trebuie sa ne gandim la ce vom folosi camera, pentru ce fel de filmari si sa stabilim bugetul pe care suntem dispusi sa-l alocam.
  • Apoi, va trebui sa ne documentam, sa cerem parerea prietenilor sau cunoscatorilor in domeniu si sa cautam informatii pe internet.
  • Urmatorul pas ar fi sa colindam magazinele, sa testam diverse modele care ne atrag atentia si eventual sa cautam oferte, promotii, reduceri. Daca avem neclaritati sau dorim mai multe informatii si lamuriri, putem cere ajutorul unui reprezentant al magazinului.
  • Dupa ce ne-am documentat si am sondat piata, putem alege modelul potrivit. Ar mai fi si alte caracteristici pe care ar trebui sa le luam in considerare, dar aici trebuie sa ne raportam si la bugetul de care dispunem.

Care ar fi aceste caracteristici?

– chip-ul CCD, mediul de stocare, zoom-ul optic, ecranul, sunetul, rezolutia de inregistrare, conectivitatea.

Daca dorim imagini clare, frumoase, realiste, deci o camera video mai performanta, atunci trebuie sa avem in vedere numarul de chip-uri CCD. Camerele video normale au un singur CCD, pe cand cele performante poseda mai multe. E acelasi lucru ca si megapixelii in aparatele foto. De asemenea, cu cat zoom-ul optic este mai mare (nu conteaza cat de mare este zoom-ul digital, cel optic este important), cu atat filmarile la distante mari vor fi de calitate.

Un alt aspect care trebuie luat in considerare este filmatul in intuneric sau in conditii de iluminare slaba. Pentru filmari bune in intuneric, avem nevoie de camere video care sa ne permita anumite setari de luminozitate. Dimensiunea senzorului CCD, adica rezolutia de inregistrare, este iarasi importanta.

Din punct de vedere al calitatii imaginii, al claritatii, al culorilor sau al sunetului, inregistrarile HD sunt net superioare fata de cele obisnuite  – SD. Modelele de camere video hd permit filmarea in format de 1920 x 1080 pixeli. In zilele noastre, mai toate camerele video inregistreaza HD, dar daca optam pentru camere video care inregistreaza Full HD, atunci trebuie sa avem si dispozitive care sa redea in acest mod.

Panasonic HC-V700EP-K este o camera video compacta si usor de utilizat, care inregistreaza Full HD, ideala pentru a imortaliza momentele deosebite.

Camera prezinta urmatoarele caracteristici: inregistrare Full HD AVCHD Progresiv (1080/50p), zoom optic 21x, zoom Intelligent de 46x, baterie cu autonomie crescuta, stabilizare de imagine Hybrid O.I.S., obiectiv cu unghi mare de cuprindere ( 28mm echivalent in format 135), iluminare minima 4 lx, 1 lx (Color Night View).

panasonic

Arunca o privire si aici: camere video panasonic.

Aproape toate camerele video au astazi ecran LCD, insa unele au ecranul mai mic, altele mai mare, unele au ecran rotativ, altele tactil. Energia este conservata, iar durata de viata a acumulatorului creste daca ecranul este  LCD LED.

O alta caracteristica importanta este stabilizatorul de imagine datorita caruia tremurul mainii este stopat.

In ceea ce priveste sunetul, daca nu avem posibilitatea atasarii unui microfon separat la camera video, atunci ar fi bine sa ne orientam catre modele care pot reda un sunet bun.

In functie de mediul de stocare (disc, hard-disk, memorie flash, card de memorie, caseta), unele modele sunt mai ieftine. Cele care stocheaza pe caseta sau CD sunt in general mai ieftine decat cele care  inregistreaza pe hard disk sau memorie flash.

Iar daca ne referim la conectivitate, cu cat posibilitatile de atasare a aparatului la diverse medii (tv, pc, dvd, etc.) sunt mai mari, cu atat pretul este mai mare (nu trebuie sa avem toate tipurile de conectori, ci doar pe cele de care avem nevoie).

Advertisements

5 Comments Add yours

  1. Care e treaba cu camerele video? e un articol pt un concurs? Ca am mai gasit la un blogger un articol de genul…

    1. Nu, nu e pentru un concurs.

  2. Liviu Stoian says:

    ”iar durata de viata a acumulatorului creste daca ecranul este LCD LED.” Ori LCD ori LED, hotarastete, sunt doua tehnologii total diferite Andreea.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s