Evolutia mediilor de stocare

discheta

Daca odata ocupau spatii foarte mari, astazi mediile de stocare ocupa spatii tot mai mici, in schimb au capacitati din ce in ce mai mari. Inceputurile au fost marcate de primitivele cartelele perforabile care erau in stare doar sa tina minte niste instructiuni pentru realizarea unor procese automate. Au urmat apoi niste unitati de stocare digitala care aveau doar 0,06KB 🙂 si un pic mai tarziu un fel de hard-disk (daca-l putem numi asa) de 6KB. Primul hard-disk in adevaratul sens al cuvantului, a aparut ulterior si putea stoca 4,4MB.

De la casete si dischete, iata ca ajungem la hard-disk-ul modern si la binecunoscutul CD (prin anii ’90)  care este folosit si azi foarte mult, apoi urmasul cd-ului – dvd-ul –  iar prin 2008 apar si SSD-urile care se pare ca au inceput sa inlocuiasca hard-disk-urile datorita vitezei mare de transfer.

In prezent, cele mai utilizate si raspandite medii de stocare, sunt dispozitivele USB, acestea fiind apreciate pentru dimensiunea lor redusa, capacitatea mare si viteza mare de transfer al datelor. Pentru ca e vremea ultraportabilelor, a tabletelor si laptop-urilor slim, producatorii se intrec in oferte si raspund tot mai mult cerintelor utilizatorilor dornici de unitati de stocare usoare, foarte mici, cu performante sporite dar si cu design placut si modern.

stick

Sunt cautate azi si hdd-urile externe care se aseamana foarte mult cu cele interne, stocheaza cantitati mari de informatie, dar au avantajul de a fi portabile si se conecteaza prin usb. Vezi HDD Extern la promotie

hdd extern

O descoperire recenta facuta de o echipa de cercetatori ai renumitei companii americane IBM ar putea avea ca rezultat hard disk-uri si memorii flash cu capacitati mult mai mari decat ce avem in prezent. Se stie ca momentan, e nevoie de un milion de atomi pentru a stoca un singur bit de date, dar cercetatorii au reusit sa pastreze acest bit folosind doar 11 atomi. Deci, viitorul suna bine! 🙂

A aparut si prima unitate de hard disk portabil Store ‘n’ Go cu modul universal de stocare. Poate fi conectata utilizand cabluri precum USB 3.0, FireWire si Thunderbolt™ sau eSATA, oferind utilizatorului flexibilitate maximă.

Iar o companie japoneza a inventat un mediu de stocare nou, foarte performant care are la baza o sticla speciala realizata din dioxid de siliciu pur si  denumita sticla de cuart.

hitachi-glass-disk2

 sursa foto: http://www.psfk.com

Este foarte rezistenta in timp si la temperaturi inalte (pana la 1000 de grade), poate sa stea in foc timp de doua ore fara sa se intample nimic, nu se degradeaza si spre deosebire de mediile de stocare obisnuite care au durata de viata limitata la cateva zeci de ani, durata acesteia este aproape nelimitata… Aceasta noua tehnologie presupune stocarea datelor in sistem binar, informatiile putand fi citite cu ajutorul unui microsocop optic obisnuit, conectat la un calculator cu un software special care intelege acest cod binar.

Lasand la o parte aceste noi tehnologii care sunt de abia la inceput si nu au fost implementate si revenind la mediile noastre de stocare utilizate frecvent in prezent, voi aduce in continuare, in discutie, subiectul cloud storage si avantajele lui.

Ce inseamna cloud storage?

Programele, fisierele dintr-un calculator, tableta sau telefon, sunt externalizate si stocate pe servere externe.

Multe din site-urile pe care le accesam zi de zi (Facebook, Yahoo, YouTube) folosesc cloud-ul, iar stocarea online incepe sa ia amploare si tot mai multi utilizatori de internet incep sa se orienteze in aceasta directie.

DSCF7998

Care sunt avantajele?

– costuri reduse (contra unei taxe lunare foarte mici, avem un spatiu urias de stocare);

–  datele stocate online pot fi accesate folosind gadgeturi diverse: tablete, smartphone-uri, laptopuri, PC-uri (NOR = MOBILITATE);

– nu avem nevoie de nici un aparat/dispozitiv care ocupa spatiu, asadar, invizibilitate;

– datele sunt securizate si criptate odata incarcate in cloud si pot fi dublate foarte simplu, iar serverele cloud storage protejeaza fisierele importante, copiile de rezerva fiind mutate intr-un loc diferit decat versiunile originale; datele pierdute pot fi recuperate imediat din zona backup;

– exista optiune de sharing si nu conteaza cate fisiere sunt;

– durabilitate si rezistenta in timp.

Nici un dezastru nu poate afecta securitatea datelor (nu putem vorbi de acelasi lucru in cazul hard disk-ului obisnuit) si este o solutie excelenta pentru institutii, muzee, arhive, care au extrem de multe documente si care trebuie sa-si innoiasca datele regulat.

cloud

Cel mai mare dezavantaj il reprezinta insa siguranta datelor, de aceea ar fi de preferat ca datele cu caracter personal, confidentiale, sa nu fi urcate pe norisori. Providerii de servicii de stocare in cloud lucreaza la acest aspect si incearca sa rezolve micile probleme care mai apar. De asemenea, s-a mai intamplat ca in urma unei furtuni (care a intrerupt alimentarea cu electricitate), serverele pentru cloud computing sa intampine probleme tehnice, serviciile fiind indisponibile pentru mai multe ore si afectand astfel mai multe site-uri. Cu toate aceste probleme si incoveniente, utilizatorii nu fug de cloud computing, ba chiar se observa o extindere a acestei noi industrii de servicii de stocare. Si se pare ca in curand vom spune “adio” hard disk-urilor; aceasta noua metoda de stocare a datelor este mult mai convenabila si incepe sa fie folosita din ce in ce mai mult de catre utilizatorii online. Marile companii  incep sa se intreaca in oferte care mai de care atractive, unele dintre ele promitand spatii de stocare online nelimitate.

Desi nu suntem obisnuiti cu acest termen de cloud computing si pentru multi dintre noi reprezinta inca o necunoscuta, adevarul este ca stam pe norisori de multi ani, dar nu am realizat si zilnic avem de-a face cu produse si servicii care sunt stocate pe cloud si nu in calculator. Asadar, cloud computing-ul reprezinta viitorul serviciilor IT.

In prezent, la nivel mondial, 65% dintre utilizatori stocheaza date in cloud, iar 81% dintre companii au implementat deja aceasta tehnologie sau intentioneaza s-o faca in viitorul apropiat.

cloud-computing

Articol inscris la SuperBlog 2012, etapa nr.27!

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s