De ce sa consumam romaneste?

Din cand in cand, ca niste romani patrioti ce suntem, ne mai aducem aminte ca nu prea gasim mancare romaneasca in magazinele din Romania. E si normal sa fie asa daca importam tot iar ce producem noi in tara nu ajunge pe piata si se strica prin depozite sau prin curtile taranilor.

Romania este un important exportator european de cereale, in schimb importa carne de porc si de vita. Iar daca pana-n ’90, zilnic plecau cu trenul de la producatorii locali, zeci de tone de legume in tara, in prezent, Romania importa cam 60% din necesarul de legume, desi avem si noi astfel de produse dar nu ajung pe piata, din pacate… De ce se intampla asta? Sunt mai multe cauze si ar fi mult de discutat pe aceasta tema. Mai-marii statului spun ca este o veriga lipsa in acest intreg proces de desfacere al produselor romanesti, mai exact nu avem depozite care sa stranga produsele si sa faca legatura cu piata.

In ceea ce priveste consumul de produse romanesti, mai este o problema, noi romanii suntem snobi si mancam din import. In loc sa ne oprim la raioanele cu produse romanesti care sunt net superioare, cautam la raft produse ambalate frumos si colorate, din alte tari. Avem produse romanesti de calitate si-atunci de ce sa cumparam totul din import??

Exista o interdependenta intre consumul de produse autohtone si bunastarea tarii, iar faptul ca “mancam din import”  creeaza un deficit al balantei comerciale. A cumpara produse nationale = a asigura locuri de munca, bunastare sociala si crestere economica. Procedand asa ne respectam si ne apreciam mai mult pe noi insine, ca romani. In plus, legumele, fructele proaspete si crescute natural, lactatele sau carnea de la taranii nostri sunt mult mai sanatoase.

Consumul de produse romanesti ar trebui sa devina o politica de stat in Romania. Punem economia pe crestere stimuland consumul de servicii si produse romanesti, crescand investitiile in agricultura sau zootehnie si dezvoltand in parteneriat cu autoritatile locale, programe de informare si sprijinire a producatorilor locali si facilitand totodata procesul de desfacere al produselor traditionale romanesti.

Si apropo de produsele traditionale romanesti, in prezent, in Europa, sunt atestate 2653 astfel de produse. Tara noastra se afla pe locul doi in topul european al produselor traditionale atestate (dupa Italia care are 4366 de produse), insa nenorocirea cea mare este ca produsele noastre nu se vand bine inafara, pentru ca strainii nu ne cunosc produsele, nu au auzit de ele si nici n-ar avea cum sa auda intrucat statul nu s-a ocupat de promovarea lor, iar producatorii romani nu au posibilitati financiare, abia reusind sa-si faca reclama si sa se mentina pe piata in tara daramite peste hotare…

Avem un potential urias de pro­­duse roma­nesti de ca­litate, din ma­terie prima buna, cu in­grediente bune, cu mana de lucru dedicata. Si daca nu am convins inca audienta 😀 ca e important sa consumam romaneste, iata alte motive serioase s-o facem: ajutam firmele romanesti sa nu falimenteze, sa-si plateasca creditele si impozitele la stat, ajutam alti romani sa-si pastreze slujbele pentru ca atata timp cat exista cerere de produse fabricate in tara, producatorii au nevoie de salariati si nu in ultimul rand, dovedim ca suntem cu adevarat patrioti pentru ca ajutam tara la greu. Haideti sa consumam cu patriotism cat mai multe produse romanesti!

real,- Hypermarket vine cu alte cateva motive serioase pentru care ar trebui sa consumam produse traditionale romanesti: in primul rand, stim ce consumam, mancam sanatos, deci traim sanatos, descoperim gusturile si traditiile culinare locale, incurajam producatorii locali, acordam sprijin economic regiunii in care locuim si incurajam istoria acesteia creand amintiri in constiinta locala sau altfel spus, in lipsa unor producatori care sa duca traditia mai departe, retetele ar putea disparea, odata cu putinii oameni initiati in tainele gastronomiei traditionale.

Real Hypermarket a lansat simultan, in toate cele 24 de magazine din tara, Standul produselor romanesti, o zona de vanzare dedicata exclusiv fructelor si legumelor provenite de la producatorii romani.“Standul produselor romanesti” cu fructe si legume poate fi reperat cu usurinta datorita semnalizarii clare, cu insemnele nationale: harta si tricolorul si motive populare romanesti pe fundal.

Inca din 2010, real,- deruleaza programul strategic pe termen lung “Produceti romaneste, vindem romaneste”, prin care dezvolta parteneriate cu producatorii locali, pentru a avea in oferta cat mai multe produse alimentare si nealimentare autohtone, sustinand astfel producatorii locali, cu precadere in sectorul de legume si fructe, unde aprovizionarea din piata interna este inca deficitara, si incurajand in acest fel consumul de produse romanesti.

Articol inscris la SuperBlog 2012, etapa nr. 26!

Sursa foto (1): folkdance.com

Advertisements

2 thoughts on “De ce sa consumam romaneste?

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s