Legenda preafrumoasei si nefericitei printese Inès

A fost odata, tare demult, pe taramul de altadata al Frantei, un imparat rau. Cel mai rau imparat! Pe cat de rau era imparatul, pe-atat de inimoasa si milostiva era imparateasa… Si-aveau o fata frumoasa si buna, mai mare dragul s-o privesti, nu alta. Inès se numea preafrumoasa printesa. Imparateasa o iubea nespus, dar imparatul a urat-o din prima zi in care s-a nascut, pentru ca el isi dorea un fiu, ca sa aiba un mostenitor al tronului.

Intr-o zi, imparateasa se imbolnavi de-o boala grea si cazu la pat. Dupa trei zile isi dadu sufletul. Lumea se intrista la aflarea vestii, copiii nu mai radeau, pasarelele nu mai cantau, iar Inès indurerata pana peste margini, se incuie in camera ei si nu mai iesi de acolo.

In acest timp, aprigul imparat planui sa scape de ea si o promise unui print austriac. In ziua in care printul austriac veni in petit la curtea imparatului francez, imparatul porunci slujitoarelor s-o anunte pe Inès de venirea acestuia, sa o gateasca si s-o aduca in fata printului. Cand ajunsera slujitoarele in camera printesei, observara ca aceasta nu mai era. O cautara peste tot, dar fara rost. Printesa disparuse!

Legenda spune ca aceasta se indragostise de un tanar din popor, Nolan, pe care-l cunoscuse in noptile in care parasea imparatia deghizata in fata din popor si imbracata zdrenturos si ca fugise cu el.

Furios peste masura, mai ales ca-i ajunsera pe la urechi vorbele despre iubirea dintre cei doi nefericiti si ca sa nu se faca de ras in fata printului, imparatul porunci ostenilor sai sa-i gaseasca fata, daca nu capetele vor sta in locul picioarelor. Acestia se conformara si plecara in cautarea celor doi amorezi. Ii gasira intr-un final pe cei doi si ii adusera in fata imparatului care porunci uciderea lui Nolan si pregatirea nuntii printesei pe care o promisese printului austriac.

Tanara printesa fu de acord sa se marite cu printul dar cu o singura conditie: sa-i crute viata lui Nolan. Imparatul ii promise ca nu-l va ucide si ca doar il va izgoni de pe taramul sau. Insa se gandi apoi la ceva si mai diabolic. Chema vrajitoarea curtii si ii porunci acesteia sa-l transforme pe Nolan intr-un gandac. Zis si facut!

Si iata ca veni si ziua nuntii!

Trasurile se opreau una cate una la curte si invitati dintre cei mai de seama soseau la palat, imbracati in vesmintele lor alese. Rochii cusute cu pietre pretioase, diademe cu rubine si diamante, cercei cu cristale, siruri de perle, diamante mari, coafuri presarate cu smaralde… Candelabre imense de cristal iluminau sala de dans, iar muzica rasuna la palat. Bucatele erau servite in vase din argint masiv, iar vinul curgea in valuri… O noapte magica! Magica pentru restul lumii, caci pentru Inès nu avea cum sa fie… Aceasta era trista si suferea in tacere gandindu-se la dragul de Nolan.

La miezul noptii, la porunca imparatului cel crud, vrajitoarea curtii ii aduse tinerei mirese in dar un colier cu un fluturas  imbodobit cu cristale albe.

Asa cum am vazut, imparatul ii cruţase viata lui Nolan, dar poruncise vrajitoarei palatului sa il transforme in gandac. Aceasta incurcase potiunile si-l transformase intr-un fluturas. De atunci si pentru totdeauna –  spune legenda –  printesa Inès a purtat la gat colierul cu pandativul-fluturas cel viu, in semn al dragostei vesnice pentru nefericitul Nolan.

Si in ziua de azi, in satul francez pe pamanturile caruia a fost odinioara curtea imparatului cel rau, exista un obicei ca fetele sa primeasca in ziua nuntii, de la tatii lor, coliere cu fluturasi sau pandative-fluturasi, cercei cu fluturi, brose cu fluturi in general, bijuterii cu fluturi.

Articol inscris la SuperBlog 2012, etapa nr.25!


Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s