9 pasi pentru a obtine permisul de conducere

 

Pentru multi dintre noi, obtinerea permisului de conducere este un proces complicat, pentru unii este chiar un calvar. Dar daca ne organizam, daca stim ce avem de facut, vom vedea ca nu este asa greu precum pare.

Pentru a putea obtine permisul de conducere, avem de parcurs cativa pasi importanti:

1) Pentru inceput trebuie sa indeplinim niste conditii. Adica, sa avem varsta de cel putin 16 ani pentru subcategoriile A1 si B1, 18 ani pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr si 21 de ani impliniti pentru categoriile D, DE, Tb, Tv, D1 si D1E, sa fim apti din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule si sa nu fi avut vreo condamnare prin hotarare judecatoreasca pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau talharie, furt al unui autovehicul, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava sau omor.

2) Daca am indeplinit toate conditiile de mai sus, urmatorul pas important este sa alegem scoala de soferi unde dorim sa invatam si apoi un instructor potrivit, serios si sa ne inscriem. Eventual putem intreba cunostiintele, prietenii sau putem cauta recomandari pe internet. Daca scoala este aproape de casa sau de serviciu, cu atat mai bine!

Dupa ce ne-am hotarat asupra scolii, ar fi bine ca inainte de a ne inscrie sa facem totusi o vizita sau sa dam un telefon sa ne interesam de ce avem nevoie, cati bani trebuie sa dam, ce documente avem nevoie. In ceea ce priveste actele,  e nevoie de buletin in original si o copie.

La sediul scolii, la inscriere, se completeaza un formular de inscriere, se achita prima rata, iar apoi putem sa ne alegem masina (tipul ei) si instructorul. De asemenea, stabilim primele ore de conducere si primim informatii cu privire la alte acte pe care va trebui sa le aducem pe parcurs sau referitor la testul psihologic si testul initial de legislatie rutiera pe care va trebui sa le dam in viitorul apropiat.


3) De regula, psihologicul se da inainte de a incepe orele de conducere, asa ca, acest test va fi urmatorul nostru pas. Il putem face fie la cabinetul scolii, fie la alte clinici.

Examenul psihologic presupune o proba scrisa (trebuie sa gasim anumite semne, cifre si sa completam un formular) si o proba practica care ne testeaza reflexele, autocontrolul, atentia, viteza de reactie.

In afara de aceasta examinare psihologica, vom fi supusi si unui examen medical care, de obicei, se face in laboratorul medical al scolii.

4) In continuare, inainte de inceperea cursurilor de pregatire practica, vom sustine un test la scoala de soferi pentru verificarea cunostiintelor. Testul cuprinde un set de 26 de intrebari si se aseamana cu cel de la examenul auto, iar pentru a putea incepe pregatirea practica, trebuie sa luam minim 15 puncte. De asemenea, la dosar trebuie sa avem alaturi de celelalte documente si dovada promovarii acestui test cu minim 15 puncte.

5) Urmeaza cursurile de pregatire teoretica care trebuie  sa aiba o durata de 30 de ore pentru categoriile A si B, spre exemplu si care constau in rezolvarea de chestionare drpciv, explicarea codului rutier si au ca scop intelegerea legislatiei.

6) Efectuarea orelor de condus reprezinta poate, cel mai important pas in vederea sustinerii examenului auto si obtinerii permisului de conducere. Aceasta se face sub supravegherea instructorului auto si  are o durata de 30 ore pentru categoriile A si B, 54 de ore pentru categoria C si 14 ore pentru categoria CE. In aceste ore de condus invatam functiile si componentele masinii, invatam cum sa mergem cu masina, cum s-o controlam si cum sa facem anumite manevre: parcari, viraje, intoarceri, plecare din rampa.

7) Pregatirea si depunerea dosarului pentru examenul auto:

De o parte din actele necesare la dosar se ocupa si scoala de soferi, inca de la inscrierea noastra la scoala, dar sunt anumite documente pe care trebuie sa le obtinem si noi.

Avem nevoie de urmatoarele acte: cerere tip de inscriere la scoala de soferi, fisa de scolarizare, fisa medicala, avizul psihologic, cazier judiciar care se obtine de la politie, la sectia de pe raza domiciliului, copie dupa buletin, doua fotografii tip buletin si chitanta CEC pentru taxa de examen auto.

Pana la sustinerea examenului avem timp sa ne pregatim, citind legislatia rutiera, rezolvand chestionare auto si participand la cursurile de pregatire de la scoala de soferi.

8) Examenul auto presupune doua teste: unul teoretic (sala) si unul practic (traseul).
Testul teoretic consta intr-un chestionar cu 26 de intrebari la care trebuie sa acumulam minim 22 de puncte pentru a promova. Intrebarile sunt din Codul Rutier si din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, iar la categoriile A si B s-au introdus intrebari din mecanica incepand cu 1 octombrie 2008. Tot incepand cu aceasta data, examenul auto se sustine la calculator si nu pe hartie.

Dupa ce am trecut cu brio de proba practica si am luat punctajul minim pentru promovare, urmeaza sa sustinem proba practica si anume traseul, asistati de un politist in partea dreapta. Vom parcurge un anume traseu si va trebui sa facem la cerere diverse manevre in trafic ( mers inapoi, parcare laterala, garare etc). Trebuie sa fim atenti, sa ne pastram calmul,  sa ne concentram si sa incercam sa nu gresim 🙂 ca sa aratam ca ne descurcam si sa trecem examenul. Astfel, permisul e al nostru!

9) Putem merge sa ne facem permisul de conducere daca am fost admisi la ambele probe. Pentru asta avem nevoie de  cartea de identitate si chitanta CEC pentru taxa de permis, cu care ne prezentam la Directia Permise, unde ni se va face o poza electronica urmand sa ni se emita carnetul de conducere.

Si uite asa suntem soferi cu acte-n regula! 🙂

O campanie marca BlogAwards.ro si Permis de Conducere!

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s