Print sau online?

Stiati ca exista o imprimanta eco-friendly, care foloseste zat de cafea sau pliculete uzate de ceai in loc de cerneala? 🙂 Poate printa doar in alb-negru, dar face economii si la cerneala si la electricitate, intrucat revolutionarul aparat nici macar nu foloseste curent electric.

Dar de “dezimprimanta”… ati auzit? 🙂

Oamenii de stiinta sunt tot mai preocupati de tehnologiile ecologice, asa ca au creat o masinarie care foloseste fascicule laser pentru a elimina textul de pe hartie. Nu mai exista astfel risipa de hartie, nici poluare si este o solutie de 20 de ori mai eficienta decat reciclarea hartie, spun cercetatorii. Tehnologia functioneaza doar pentru foile de hartie care au trecut printr-o imprimanta laser.

In prezent, chiar si cu tendintele actuale de ecologizare, imprimantele si multifunctionalele sunt inca gadget-uri foarte importante si necesare in viata noastra, atat la serviciu si la scoala, cat si acasa. Totodata, ele sunt din ce in ce mai performante, iar producatorii ne ademenesc cu tot felul de oferte tentante (vezi magazinul Azerty). Insa sunt folosite numai la nevoie, spre deosebire de celelalte gadget-uri pe care le folosim zilnic si aproape non-stop: smartphone-uri, tablete, laptop-uri etc.

Cu siguranta, avem nevoie la un moment dat sa printam un document sau ne trebuie o copie dupa un act sau un anume document. Iar o multifunctionala ne ajuta in ambele cazuri, spre deosebire de imprimanta sau de scanner; este si o solutie mai ieftina si avem tot ce ne trebuie intr-un singur aparat.

Odata ce-am cumparat o multifunctionala avem nevoie desigur, de cartuse si hartie ca s-o punem in functiune. Cartusele se consuma si trebuiesc reincarcate dupa cateva sute de pagini de printare, iar daca o imprimanta pe tus nu este folosita o perioada mai lunga de timp, s-ar putea sa trebuiasca s-a aruncam la gunoi pentru ca se usuca tusul pe canale. De aceea, cine isi doreste o imprimanta in casa, dar stie ca nu o va folosi zilnic, ar trebui sa se orienteze catre modelele laser, chiar daca sunt mai scumpe, macar va putea s-o foloseasca atunci cand are nevoie.

Am avut si eu cateva imprimante si multifunctionale si am patit-o de mai multe ori… nu le-am folosit mult timp si apoi, cand am avut nevoie de ele, au fost bune de aruncat. Asa ca m-am invatat minte… La birou, in schimb, folosesc zilnic multifunctionala, asa ca nu se pune problema de astfel de neplaceri. E o multifunctionala ieftina (un HP), dar isi face treaba si sunt multumita de ea.

(Vezi oferte HP la multifunctionale)

Acum as vrea sa aduc in discutie un subiect mai vechi, si anume disparitia/supravietuirea printului sau evolutia / involutia printului.

In prezent, exista multe site-uri pe internet, presa s-a reprofilat, cartile le gasim in format electronic, platim facturile online, dar inca mai exista ziare tiparite, inca mai exista carti si inca mai printam si folosim hartie, cu toata revolutia tehnologica din ultima vreme care a adus schimbari in toate domeniile. Sunt pareri care spun ca presa tiparita nu va disparea niciodata. Si sunt inca multe persoane care prefera sa cumpere ziarul sau sa citeasca clasicele carti, sa le simta in mana, sa le pipaie, sa le miroasa. Pentru unii conteaza textul asezat pe o foaie, materialitatea. Altii, in schimb, sunt de parere ca nu pierdem nimic daca trecem totul online…

Care este parerea mea despre subiectul – print vs online? Cum cred eu ca va evolua / involua printul?

Sunt de parere ca online-ul va castiga competitia pentru transmiterea informatiilor, fiind mediul perfect pentru ziare, reviste si alte publicatii, indiferent de tipul lor: tabloide, educative, culturale, culinare etc. Media are avantajul de a transmite informatiile prin mai multe cai –  cuvinte scrise, imagini, animatii, sunete si multe altele, transmitand in acelasi timp si emotie. In plus, costul hartiei si al distributiei este foarte mare.

Piata de carte insemnand manuale tehnice, pur informative, va fi predominant online, pe cand cartile de literatura vor fi in continuare preferate pe hartie, dar publicul va dori din ce in ce mai mult volume mici care sa nu necesite un timp prea mare de lecturare. De asemenea, utilizatorii de tablete vor renunta treptat la clasicele carti, optand tot mai mult pentru e-book-uri.

 

Articol inscris la SuperBlog 2012, etapa nr. 19!

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s