Le Rouge et le Noir

 

Nu, nu e cartea (o carte frumoasa, de altfel), e un tort, un tort cu capsuni. Ii zice asa ca e in doua culori, rosu si negru, rosu de la capsuni si negru ca asa e blatul, cu cacao. E unul din torturile mele preferate si-mi place sa-l fac pentru ca e relativ simplu de facut (nu e cum sunt torturile in general, laborioase), nu e cu creme multe si e cu capsuni 🙂 .

Imi place sa gatesc si-mi plac si deserturile… sa le mananc (mai ales) si sa le fac, dar in general, fac deserturi rapide si usoare, gen prajituri cu mere, clatite, budinci, briose, chestii de-astea, mai putin torturi sofisticate, cu multe creme si adevarate opere de arta, ca sincer nici nu ma pricep sa fac torturi de cofetarie, printese, casute sau alte minunatii, nici nu sunt cofetareasa si nici n-am timp.

Cand am facut prima data tortul Le Rouge et Le Noir, am vrut sa-l fac pentru o ocazie speciala, pentru o seara romantica..sa-i zic asa, si m-am gandit in ultimul moment sa-l fac, iar cum imi sta in fire sa las totul pe ultima suta de metri, m-am apucat de el seara tarziu, astfel ca m-a prins miezul noptii. Cand altii sforaiau la ora aia, eu faceam torturi cu capsuni. Gandul mi-era numai la somn si m-apuca plansul cand ma gandeam ca maine trebuie sa ma duc la munca. Desi nu e foarte greu de facut, tot pierzi ceva timp cu el, cu batutul oualelor, cu coptul, cu ornatul. Trece timpul…

Partea si mai frumoasa a fost spalatul vaselor… la ora unu noaptea e asa de frumos sa speli vase… Si spalatul vaselor doar e “placerea” mea.”Ti-a trebuit tort cu capsuni, Andreio?! Ia tort!”

Tortul l-am servit a doua zi, seara, cand m-am intors de la serviciu si a fost delicios. Gustos si racoros (chiar mergea pe vremea aia, ca era cald).

Vrei sa vezi cum l-am facut? Fii atent!

Mi-au trebuit asa: 12 linguri de faina, un praf de copt, 4 oua, 150 ml de lapte, 250 gr de unt, 1/2 kg de capsuni, 7 linguri de zahar, o lingura de cacao, 180 gr de ciocolata neagra, o ceasca sirop de capsuni, o jumatate de ceasca de lichior de capsuni, o ceasca de apa, inca 3 linguri de zahar pentru sirop si 150 gr pentru glazura, 100 ml de apa fierbinte pentru sirop.

Blatul l-am facut asa:

Am pus intr-o craticioara laptele cu zaharul, cacaua si untul (200 gr doar, restul de 50 de gr. l-am folosit la glazura/topping) si am pus pe foc lasand sa fiarba pana se ingroasa.
Am separat galbenusurile de albusuri si le-am frecat putin cu o lingura de lemn, dupa care, am adaugat galbenusurile la compozitia din craticioara.

Albusurile le-am batut spuma, iar apoi am incorporat faina si praful de copt, amestecand cu grija de jos in sus cu lingura de lemn. Am incorporat apoi la compozitia cu galbenusuri.



Am uns o forma rotunda de tort cu unt si am asezat aluatul in tava. Am dat la cuptor pentru 30-35 de minute.


Am asteptat sa se raceasca, dupa care l-am taiat in 2 parti si m-am apucat sa pregatesc siropul.
Siropul l-am facut asa: Am fiert 100 ml de apa si am amestecat cu lichiorul, siropul de capsuni si 3 linguri de zahar si am mai lasat un pic pe foc cat sa se topeasca zaharul.


Am stropit prima parte de blat cu sirop, dupa care am pregatit capsunile. Le-am spalat, le-am rupt coditele si le-am taiat in 2 sau mai multe felii in functie de marimea lor. Am asezat 2 randuri de felii de capsuni pe blat si am pastrat cateva si pentru ornat.

Am asezat cea de-a doua parte de blat si am stropit-o si pe aceasta cu sirop.

Glazura (topping-ul):

Am fiert 100 ml de apa cu 5 linguri de zahar pana cand s-a legat ca o dulceata.
Ciocolata neagra am dat-o pe razatoarea mare, dupa care am topit-o in baigne-marine, dar am pastrat putin si pentru decor.
Am amestecat apoi siropul de zahar cu ciocolata topita si am adaugat 50 de gr de unt, amestecand continuu si energic si cu cratita pe foc.
Am turnat topping-ul peste blat si am ornat cu felii de capsuni si ciocolata rasa.

Am dat tortul la rece inainte de servire.

Cu acest articol particip la o campanie marca Blogal Initiative si Restaurant Paradis by Carmolimp!

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s