Fan Branza

 

 

Pana si mitologia greaca si Biblia vorbeste de branza. Zeul Aristeu, fiul lui Apollo este considerat descoperitorul branzei.🙂  Iar Biblia spune ca David si poporul sau primeau de mancare miere, unt si branza de vaca. Homer vorbeste si el despre branza in Odiseea lui. La fel si Aristotel, ne povesteste cum se coagula laptele cu sucuri de la plante.

Si vechile triburi israliene se pricepeau la prelucrarea laptelui si posedau tehnici elaborate de fabricare a branzei. Aveau oi, vaci, capre si faceau diverse tipuri de branza.

In Evul Mediu si odata cu disparitia Imperiului Roman, fabricarea branzeturilor s-a diversificat tot mai mult, fiecare popor in parte ajungand sa-si creeze propriile varietati.

Pentru unele popoare, branza se pastra ca masura impotriva foametei si era foarte valoroasa datorita faptului ca se pastra comestibila timp indelungat in comparatie cu laptele. De asemenea, unii cumparatorii cautau sortimente mai vechi si plateau bani multi pe ele, considerandu-le de calitate premium.

In 1815, a aparut  si prima fabrica pentru productia de branza, in Elvetia, dar succesul intreprinderii a fost inregistrat pentru prima oara in Statele Unite, datorita lui Jesse Williams, proprietarul unei ferme de lactate din  New York.

Daca inainte, la fabricarea branzei se foloseau bacterii din natura sau se recicla zerul  preparat anterior, incepand cu anul 1860, a inceput sa se reproduca cheagul, ajungandu-se ca in ziua de azi, branza sa fie fabricata cu metode total diferite de cea din antichitate.

In prezent, SUA este cel mai mare producator de branza din lume, dar cei mai mari consumatori sunt grecii si francezii, cu 24 de kilograme de branza consumate de o persoana intr-un an, spre deosebire de 14 kilograme consumate de un american intr-un an. In Franta si Italia, tari renumite in materie de branzeturi, exista aproape 400 de preparate traditionale , iar Marea Britanie are circa 700 de tipuri de branza.

 

 

Branzeturile se consuma crude sau gatite, topite, singure sau in combinatie cu alte ingrediente si sunt de mai multe feluri:  branzeturi albe moi (cel mai simplu fel de branza, nefermentata si nematurizata), branzeturi cu coaja spalata (branza se spala cu saramura si se matureaza intre 2-6 luni, iar continutul mare de apa si umiditatea din camerele de maturare atrag un mucegai amar, gri si paros),  branzeturi cu coaja inflorita ( branza sarata, nepresata si insamantata cu Penicillium candidum), branzeturi presate, negatite (laptele pasteurizat sau crud se incalzeste la 36 de grade si se coaguleaza la o temperatura mai scazuta, apoi branza este impartita in particule mici si presata in panza pentru separarea de zer, maturizarea tinand 2-3 luni), branzeturi presate si gatite (sunt facute folosind laptele de seara, lasat peste noapte si smantanit, amestecat cu laptele de dimineata, iar maturarea se face intr-o pivnita racoroasa si umeda si dureaza de la 4 pana la 10 luni, timp in care branza e spalata in saramura), branzeturi cu mucegai albastru (mucegaiul, o tulpina de penicilina este adaugat la lapte inainte de cheag),  branzeturi cu coaja naturala (sunt in general cele de capra si oaie si au la inceput o coaja usor incretita, de culoarea smantanii, dar care cu timpul se usuca, ridurile devenind mai pronuntate, si aroma mai puternica datorita mucegaiului albastru-gri; gustul este proaspat, aroma de fructe, cu nuante de capra), branzeturi procesate (obtinute prin topirea uneia sau mai multor branzeturi presate, gatite sau nu, cu adaugare de lapte, smantana, unt si agenti aromatizanti).

Dar care este etimologia cuvantului branza?

In engleza se zice cheese. Cheese vine de la latinescul caseus, la fel si queso in spaniola, kaas in olandeza si kase in germana. De la caseus formatus a rezultat termenul formaticum (un tip de branza tare pe care o presau romanii). Iar de la latinescul formaticum s-a nascut fromage, cuvantul folosit de francezi, si formaggio, in italiana.

 

La noi, etimologia cuvantului branza este incerta. Multi considera ca branza este un cuvant de origine daca, altii zic ca provine din latinescul brancia sau ca este un derivat al cuvantului ber care inseamna oaie.

Si ca sa ne amuzam putin, o epigrama de Constantin Enescu🙂

Oierul evolutionist

Cand era cioban la stana,
Facea branza cea mai buna…
Azi boier, in scumpe straie,
Mereu… “o face de oaie”…

…si alta de Mircea I. Tanase:

Pretul integrarii europene

Suparati ca nu curg banii
Strecurand zerul prin panza,
Mioritic plang ciobanii:
– Nu mai facem nici o branza…

Am vorbit despre istoria branzei, de modul in care se prepara, de diversele sortimente de branza, am discutat si etimologia cuvantului, haideti acum, pe final, sa ne distram un pic cu poezioare, epigrame si citate cu si despre branza.🙂

“Branza este cadavrul laptelui.” (spune Paul Valery)

Iar Anthelme Brillat-Savarin zice ca “Un desert fara branza este ca o femeie frumoasa careia ii lipseste un ochi.”

Si o expresie mult folosita in popor: “Frate ca frate, dar branza cu bani”. Da, pentru branzari. (aforism de Nicolae Iorga)

Sau…

Branza buna-i, azi si maine…
Dar nu in… “burduf de caine”… de Constantin Enescu

Din pacate, asa se intampla uneori… “Cu timpul, unele idealuri ajung ca branza uitata la soare.” Trist dar adevarat! :)  (aforism de Vasile Ghica)

Si apropo de sutele de sortimente de branzeturi existente in lume: Cum poti guverna o tara care are 246 de varietati de branza?” citat din Charles de Gaulle.

“Speranta unui poet: sa fie, ca si branzeturile, de-al locului, dar apreciat in alta parte. (citat din Wystan Hugh Auden

Se spune ca… “Unii cred ca Luna este facuta din branza. Probabil e cascaval, cu craterele pe post de gauri.” (aforism de Mihail Mataringa)

In continuare cateva poezioare si epigrame…

Avea un aer disperat:

Pierduse geanta diplomat!

Si din pacate-n ea avea
Si-un sandvici fain cu telemea! (epigrama de Gheorghe Grosu)

🙂

Dupa intrarea in UE (epigrama de Vasile Larco)

Incununati cu multe fapte,
Romanii vor avea osanza
Caci peste tot va curge lapte
Din care va iesi… o branza!

Oful electoratului (epigrama de Gheorghe Popescu-Ger)

Nu e mare branza
De parlamentari:
Unii fac osanza,
Iar altii, dolari.

epigrama de Vasile Vorobet:

A intrat incet, cu frica,
La un medic, o batrana:
– Spune-mi ce ai, matusica?
– Niste branza si smantana!

Replici din piesa de teatru “Oile Domnului (Satul electronic)”, scenariu de Valeriu Butulescu.

Romica (optimist): O restanta nu inseamna nimic…

Ramona (tulburata): Nu-i adevarat! Profesorii au devenit foarte pretentiosi. Inainte, cu un noatin si o berbenita cu branza, rezolvai toata sesiunea. Astazi, invatamantul universitar a atins un nivel maxim de exigenta. Profesorii cer valuta…

Si inchei articolul cu replici din filmul Diavolul se imbraca de la Prada.

Emily: Doamne, Andrea, arati atat de elegant!
Andy Sachs: Multumesc. Tu arati atat de slaba.
Emily: Da? E pentru Paris, tin o dieta noua. De fapt, nu mananc nimic si cand simit ca ma ia cu lesin mananc un triunghi de branza. Sunt la o deranjare la stomac distanta de greutatea ideala.

Articol inscris la SuperBlog 2012, proba nr.7!

 Sursa citate, aforisme si epigrame: http://subiecte.citatepedia.ro

Alte surse: http://www.gustos.ro/www.roportal.ro

Posted on 19 October 2012, in SuperBlog 2012 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 Comment.

  1. foarte draguta aceasta “istorie a branzei”… clar este ca fanii branza exista din cele mai vechi timpuri
    multa bafta in continuare!

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: