Make a business, make a life!!!

Scriam acum ceva timp despre un proiect de tineret la care am participat Tineretul iubește natura  și despre CECIS. Ei bine, de aceasta data, CECIS a implementat în perioada aprilie-septembrie la Targu-Jiu,   un alt proiect de tineret “Youth creativity – entrepreneurship”, ce are ca teme principale democrația și antreprenoriatul. Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeana, prin Programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 1.3, Proiecte pentru Democrație Participativa, la proiect au participat tineri din Letonia, Italia și Romania.

Ideea proiectului a pornit de la faptul ca în prezent, în Romania principala preocupare a tinerilor aflați în situația de tranziție de la scoală la o viata socio-profesionala activa este aceea de a-și găsi un loc de munca. Din cauza problemelor economice și în special a crizei economice, oamenii se concentrează mai mult pe nevoile de baza și mai putin pe cetățenia activa și democrație în general. Tinerii trebuie sa înțeleagă cât mai bine contextul democratic din țara lor și sa se adapteze societății democratice, societate care îndeamnă la o economie de piața concurențiala și extrem de creativa. In acest context, tinerii ar trebui sa abordeze antreprenoriatul ca și o opțiune în cariera, o oportunitate de dezvoltare profesionala. Înțelegerea conceptului de antreprenoriat într-un context democratic este dificila pentru multi dintre tinerii din Romania, în special din cauza faptului ca în învățământul romanesc se acorda o atenție redusa educației antreprenoriale, neexistând în fapt o abordare științifica la nivel educativ care sa permită tinerilor sa se lanseze pe piața ca și antreprenori. O alta problema este lipsa încrederii pe care tinerii o au în propriul potențial  lipsa cunoștințelor antreprenoriale pe care nu le poți dobândi decât prin educație sau modele de succes.

Întrebări precum: ce este democrația,  care este relația dintre democrație și antreprenoriat, care sunt caracteristicile antreprenoriatului într un stat democratic, cum poate un tânăr sa pornească propria afacere sau care este profilul unui antreprenor, și-au găsit răspunsurile pe parcursul implementării proiectului.

 

             

Pe scurt, activitățile derulate în cadrul proiectului au fost:

  • cunoasterea reciproca a participantilor prin metode de educatie non-formala – jocuri de cunoastere, team building
  • cafeneaua publica – s-a realizat o comparatie intre democratia din Romania, Italia si Letonia
  • atelier de lucru O abordare creativa – antreprenoriatul – a presupus aprofundarea conceptului antreprenoriatului: factorii de influenta in dezvoltarea antreprenoriatului, capacitatea antreprenoriala, identificarea ideilor de afaceri si evaluarea oportunitatilor, finantarea afacerii, pasi in elaborarea unui plan de faceri, relatia antreprenoriat-democratie
  • realizarea unor planuri de afaceri si de marketing

Rezultatul final al proiectului a fost crearea unui ghid online http://www.makeabusiness.org. Aici veti gasii informatii despre proiect, pasi de urmat pentru deschiderea unei afaceri, sfaturi si ponturi, dar si ideile de afaceri create de catre tineri in timpul proiectului.

 

                  

*** Mai multe detalii despre proiect puteți găsii și pe pagina www.cecis.ro.

Advertisements

One Comment Add yours

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s