13 septembrie – Ziua Pompierilor din Romania

Aseara, in Centrul Istoric al capitalei, am asistat la un eveniment deosebit organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, pentru a-i sarbatori pe salvatorii de profesie – pompierii, cu ocazia Zilei de 13 Septembrie, cand se implinesc 164 de ani de la batalia din Dealu Spirii.

La aceasta festivitate, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a participat nu doar in calitate de invitat, ci si de participant activ, prin executarea de exercitii demonstrative periculoase, care au tinut cu sufletul la gura publicul prezent, oferind in acelasi timp  o lectie deosebita despre istoria pompierilor romani.

Publicul a fost asteptat in Piata Sfantul Anton, incepand cu ora 18:00, pe muzica de fanfara militara, programul artistic continuand cu un recital de poezie sustinut de maestrul Radu Beligan. Pe scena, au evoluat doamnele Steliana Sima si Corina Dragomir care au interpretat melodii cunoscute din folclorul romanesc, apoi au fost urmate de doamna Maria Buza si de cunoscutul magician Andrei Teasca. Au mai cantat Bere Gratis, Gheorghe Turda care a incantat publicul cu cantece patriotice, pe ritmul carora pompierii au pornit intr-un rond de noapte, luminat de faclii, intre Piata Sfantul Anton si sediul Bancii Nationale.

Pe strada Lipscani, in fata Bancii Nationale a Romaniei, personaje din alte epoci au prezentat pompa manuala folosita in trecut, iar curiosii au putut admira autospecialele  moderne de interventie in situatii de urgenta.

Chiar am fost pe punctul de a vedea o demonstratie live, de salvare a unui cetatean turmentat care a dat buzna intr-una din autospeciale si s-a asezat pe targa pretinzand ca este bolnav.  🙂

In loc de clasicele bilete de papagal, vizitatorii s-au delectat cu ghicitori ,,pompieristice”, raspunsurile corecte fiind recompensate cu premii. Iar pe un ecran amplasat in Piata Sfantul Anton, au fost derulate imagini ce prezintau activitatile si misiunile Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Astazi, 13 septembrie, Ziua Pompierilor din Romania va fi sarbatorita in fata Monumentului Eroilor Pompieri, din Calea 13 Septembrie.

La multi ani,  pompierilor romani!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s