Adopta o Casa la Rosia Montana!

Asociatia Alburnus Maior in parteneriat cu Asociatia ARA – Arhitectura. Restaurare. Arheologie anunta lansarea programului Adopta o Casa la Rosia Montana, program ce are menirea sa catalizeze sprijinul fara precedent pentru Campania Salvati Rosia Montana catre actiuni de conservare si punere in valoare a unor case cu valoare istorica si arhitecturala.

Adopta o Casa la Rosia Montana este un pas important in salvarea si conservarea patrimoniului construit din Rosia Montana, pe fondul deteriorarii unor case si monumente istorice din lipsa finantarilor necesare sau a dezinteresului statului roman.

“Actiunile pe care le propunem prin programul Adopta o Casa la Rosia Montana sunt gandite in beneficiul comunitatii si sunt realizate cu sprijinul ei, fie ca vorbim de comunitatea locala, fie de comunitate in sensul cel mai larg, publicul. Prin mecanismele de implicare si de donatie, programul poate deveni o punte de legatura intre oameni si un instrument de salvare si activare a patrimoniului cultural”, a declarat Stefan Balici, membru ARA – Arhitectura. Restaurare. Arheologie.

Toti cei care doresc sa contribuie prin donatii sau voluntariat la protejarea caselor cu valoare istorica de la Rosia Montana pot accesa pagina web www.adoptaocasa.ro. Site-ul prezinta in detaliu informatii si fotografii despre fiecare proiect in parte. Astfel sunt enumerate primele etape de interventie: releveele si evaluarea starii de conservare, anvergura lucrarilor propuse si, nu in ultimul rand, suma necesara realizarii acestora. Veti putea vedea cateva cladiri istorice destinate reabilitarii, spre exemplu: o casa traditionala de dimensiuni reduse, din piatra si lemn, casa parohiala si frumoasa biserica unitariana din secolul XVIII, precum si o casa specifica burgului semi-urban din Piata Centrala. Invitatia de a participa la revitalizarea acestor cladiri istorice nu ar fi completa fara oferirea posibilitatii de a lua parte, ca voluntar, la lucrarile de restaurare derulate sub atenta indrumare a echipei ARA.

“O noua viziune pentru viitorul patrimoniului cultural al Rosiei Montane devine posibila prin efortul comun al nostru, al tuturor. Asa cum experienta Campaniei Salvati Rosia Montana ne arata, energia, entuziasmul si implicarea fiecaruia, prin munca voluntara sau contributia financiara, pot constitui baza renasterii unor cladiri istorice ce pastreaza in ele povestea Rosiei Montane. Pe termen mai lung, aceste case vor fi introduse in circuitul turistic pentru a arata, o data in plus, ca Rosia Montana se poate dezvolta prin cultura”, a completat Stefania Simion, coordonator al proiectului, Asociatia Alburnus Maior.

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s