Cum am plantat o padure…

Cinci mii de copacei au prins radacini la Ploiesti in urma actiunii de plantare care a avut loc la inceputul lunii. Este vorba de o a treia actiune de plantare organizata de Asociatia MaiMultVerde, din donatiile realizate de sustinatorii organizatiei in cadrul campaniei ”Fă cadou un copac!”, actiune la care am participat si eu. Si ca sa ma laud un pic… am plantat aproape 100 de puieti! Da nu singura 🙂 ci in echipa, impreuna cu 2 fete simpatice cu care m-am imprietenit: Ilinca si Mara.

Asadar, ne-am trezit de dimineata, devreme, punctul de intalnire fiind in centru, in Piata Revolutiei,  unde ne-am imbarcat in autocare, bucurosi si cu chef de munca, bine… si un pic somnorosi (unii dintre noi).

Am ajuns la destinatie in jurul orei 10.00, undeva langa Ploiesti, pe soseaua de centura si acolo am fost intampinati cum se cuvine cu cafelute si sandwich-uri (de post, ca era postul Pastelui 🙂 ).

Apoi am inceput treaba dar nu inainte de a ni se face instructajul si o scurta demonstratie de plantare pentru noi astia nepriceputii in ale plantatului. Am aflat cu aceasta ocazie ca stejarii sunt foarte pretentiosi si rata de supravietuire e destul de mica…

Obiectivul actiunii: 5000 de puieti – stejari, paltini, frasini.

Demonstratia 🙂

Dupa instructaj, ne-am luat cu totii instrumentele de lucru, respectiv lopetile, manusi, ne-am impartit in echipe si ne-am ales fiecare cate un rand de lucru. Eu cu fetele mele am plantat paltini.

Daca de dimineata a fost racoare si bine, dupa ora 12, s-a pus o caldura si un soare fierbinte care ne-a pus capac si ne-am bronzat ca tractoristii. 🙂 In jurul orei 13.00, numai bine, am luat pauza de masa si a mai intrat si soarele un pic in nori. Am servit niste sarmalute cu mamaliguta si o iahnie ca la mama acasa, iar pentru cei care tineau post au fost pregatite niste sarmalute cu orez, ciuperci si stafide.

In pauza de masa, m-am simtit ca la mamaia la tara, cand aducea oameni la munca, pe camp si ii punea la masa la pranz; pe la 12 ne strangeam cu totii la masa (la masa participam si eu 🙂 ), afara, la umbra unui copac  si mancam cu o pofta…. nu stiu de ce, dar mi se parea mai buna mancarea atunci 🙂 .

Ne-am mai odihnit putin dupa masa si apoi am continuat plantarile pana in jurul orei 16.00 cand ne-am imbarcat din nou in autocare si ne-am indreptat catre Bucuresti, obositi si arsi de soare, dar fericiti ca am reusit sa plantam aproape 5000 de copacei!

Aproximativ 2000 de persoane au cumparat copacei pentru a-i face cadou celor dragi, donand sume cuprinse intre 10 si 150 de lei si astfel, cei 5000 de puieti au fost plantati cu ajutorul voluntarilor MaiMultVerde pe o suprafata de 10 ha la Ploiesti, reprezentand completari la viitoarea padurea plantata pe Soseaua de Centura-Est incepand cu 2009.

Agentia de publicitate G2 Romania si compania CEMPS se numara printre sustinatorii plantarii, “inradacinand” fiecare cate 1.000 de copacei din viitoarea padure. Partenerul actiunii de plantare a fost Serviciul de Gospodarire Urbana Ploiesti. Puietii de stejar, paltin, frasin si alte cateva specii ajutatoare au fost plantati de voluntarii MaiMultVerde si de sustinatorii care au facut donatii in cadrul campaniei ”Fa cadou un copac!”.

Parcela pe care am plantat are 10 ha si a fost impadurita in 2009 de catre MaiMultVerde, atunci fiind plantati 50.000 de puieti, iar in 2010 si 2011, MaiMultVerde si Serviciul de Gospodarire Urbana din Ploiesti au revenit cu lucrari de intretinere si completari.

Cat despre Campania „Fă cadou un copac!”, aceasta a inceput in decembrie 2010, pornind de la necesitatea strangerii de fonduri pentru impadurirea Romaniei. Oricine face o donatie de 10 lei catre MaiMultVerde contribuie la plantarea unui copac. Prima etapa a campaniei s-a incheiat la inceputul lunii aprilie 2011, cand au fost plantati 5.000 de puieti de stejar, frasin, tei si par, corcodus la Snagov, din donatiile adunate in perioada decembrie 2010-martie 2011.

Campania ”Fa cadou un copac!” continua pe www.maimultverde.ro/sustine, iar cei care doresc s-o sustina si sa daruiasca un copac unei persoane dragi pot vizita site-ul si face o donatie de 10, 30, 50, 100 sau 150 lei.

Vezi mai multe imagini de la eveniment:

Advertisements

One Comment Add yours

  1. anfreutza8520 says:

    frumoasa initiativa!

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s