Memorialul martirilor evrei – Muzeul Holocaustului

Faradelegile savarsite de Garda de Fier intre 6 septembrie 1940 si 24 ianuarie 1941 au imbracat cele mai groaznice forme: arestari si maltratari, asasinate si masacre, jafuri, devastari, daramari si incendieri de temple, sinagogi, gospodarii, intreprinderi si institutii evreiesti.

Peste 300000 evrei si cateva zeci de mii de tigani au fost ucisi in zonele controlate de armata romana condusa de Maresalul Ion Antonescu, in cel de-al doilea razboi mondial. Acesta este Holocaustul Romanesc! O tragedie care a devenit unul dintre cele mai sensibile subiecte ale Romaniei post-comuniste…

Desi este negat de multi, Holocaustul Romanesc a existat! Printre cei care-l neaga se numara politicieni cunoscuti, dar si intelectuali si profesori universitari romani cu prejudecati care incearca sa rescrie istoria si sa stearga, sa faca sa dispara acest capitol odios al istoriei noastre.

Iar daca nu stiati, avem si un muzeul al Holocaustului (pe care l-am vizitat de curand); acesta se afla in Bucuresti si este adapostit de Sinagoga Mare din zona Unirii.

Dar inainte de a vorbi despre Muzeul Holocaustului, haideti sa incepem cu inceputurile… haideti sa ne intoarcem in timp, cu mai bine de 70 de ani in urma si sa vedem ce a insemnat de fapt Holocaustul.

In 1940, statul condus de maresalul Ion Antonescu promulga o lege cu caracter antisemit, prima de altfel si asa a inceput tragedia… Au urmat pogromuri la Bucuresti, Iasi, Galati sau Dorohoi, si o serie de deportari ale evreilor si tiganilor din Romania.

Pogromul de la Dorohoi (1940)

In anul 1940, starea generala de nemultumire cauzata de cedarea catre sovietici a Basarabiei si a nordului Bucovinei au determinat regimul Regelui Carol sa se apropie de Germania, sa consolideze relatiile cu aceasta si sa gaseasca tapii ispasitori ai situatiei in care se afla tara. Si au fost gasiti tapii ispasitori: evreii! Totodata, Germania a pus conditia implementarii unei politici antisemite.

Pe 28 si 29 iunie 1940, trupe romanesti au ajuns in Dorohoi si odata cu ei si refugiati romani care au raspandit zvonuri cum ca evreii ataca armata romana aflata in retragere. Iar pe 1 Iulie 1940, ofiteri si soldati din Regimentul 3 Graniceri si din Regimentul 8 Artilerie din armata romana au executat Pogromul de la Dorohoi.

In acea zi, soldatul evreu roman Iancu Solomon a fost impuscat de sovietici impreuna cu alti doi ofiteri romani si a fost inmormantat in cimitirul evreiesc din oras. Conform protocolului militar, plutonul de onoare format din soldati evrei romani si soldati romani a tras salve in onoarea soldatului Solomon si dupa aceea s-a indreptat spre iesirea din cimitir. Acolo, soldatii evrei romani au fost intampinati de ofiteri ai Regimentului 3 Graniceri care i-au dezarmat si i-au aliniat langa gardul cimitirului unde au fost dezbracati de uniforma militara si impuscati. Pentru a masca crima, ofiterii Regimentului 3 Graniceri au pus in bratele unuia dintre morti o mitraliera, afirmand apoi ca de fapt evreii au fost cei care au deschis focul asupra militarilor romani.

Militarii armatei romane au devastat atunci locuinte, magazine ale evreilor, iar cei prinsi au fost batuti, umiliti si ucisi. Adam Calmanovici a fost impuscat dupa ce i s-au taiat organele genitale. Lui Herscu Croitoru i-a fost smulsa barba, dupa care i s-a dat foc. Hana Petraru a fost impuscata de un vecin. Urechile unei batrane, Feiga Riezel au fost taiate pentru a i se fura cerceii, iar apoi a fost impuscata impreuna cu sotul ei, Eli.

Conform procesului verbal intocmit pe 3 Iulie 1940 de autoritatile locale, in timpul pogromului de la Dorohoi au fost ucisi 50 de evrei, din care 11 femei, 5 copii, 34 barbati. Istoricii spun ca numarul celor ucisi a fost de peste 150 de suflete….

Pogromul de la Bucuresti (1941)

Pe fondul unor conflicte intervenite intre Maresalul Ion Antonescu si legionari, acestia din urma s-au revoltat impotriva armatei si a Maresalului. Revolta este cunoscuta in istorie sub numele de Rebeliune, iar primele victime au fost evreii. In timp ce devastau sinagogi, magazine si case ale evreilor, legionarii i-au acuzat pe evrei ca ei au starnit si ca ei ataca armata romana, numindu-i jidoviti pe acestia. Legionarilor li s-au alaturat jandarmi, personalul din prefectura de politie din Bucuresti, precum  si organizatii de muncitori si studenti. Un ministru al guvernului de atunci a comandat incendierea cartierelor evreiesti .

Multe sinagogi precum Templul Coral, Bet Midras, Tamplul Unirea Sfanta, Sinagoga Atena, Sinagoga Cizmarilor, Templul Spaniol, Sinagoga Cahal Grande, Sinagoga Malbin au fost jefuite, distruse si incendiate. Documente vechi de sute de ani au fost arse impreuna cu carti de rugaciune si alte obiecte religioase, iar enoriasii gasiti in lacasele de rugaciune au fost jefuiti, batuti, torturati si batjocoriti.

Mii de evrei au fost ridicati din casele lor, din sinagogi si de pe strada, au fost batuti si maltratati pana cand si-au cedat averile, bijuteriile, casele si alte proprietati.

125 de evrei, din care 5 nu au mai fost gasiti niciodata, au fost omorati la Abator si in Padurea Jilava. Au fost impuscati in cap si in ceafa, iar trupurile lor au fost atarnate in carligele abatorului (unii dintre ei aveau intestinele scose si infasurate in jurul gatului).

Peste 200 de camioane au fost incarcate cu bunurile jefuite in acele zile groaznice.

Adepti ai legionarilor au raspandit teorii conform carora pogromul a fost o incenare pusa la cale de evrei si de comunisti si chiar si dupa 70 de ani aceste teorii aberante sunt inca vehiculate de negationisti ai Holocaustului.

Pogromul de la Iasi 1941

Dupa 6 luni de la progromul de la Bucuresti, a urmat cel de la Iasi. Pe 27 iunie 1941, maresalul Antonescu a dat ordin armatei romane sa curete Iasiul de jidani.

Mii de evrei au fost ucisi pe strazi si in casele lor de catre jandarmi, politisti, serviciul roman de siguranta, ajutati fiind de civili si locuitori ai orasului. Alte 4000 de evrei au fost condusi spre gara si acolo au fost incarcati in trenuri de marfa precum vitele.Trenurile cu vagoanele sigilate, pazite de armata si de trupe germane, au circulat zile intregi fara ca vagoanele sa fie deschise si fara ca evreii inchisi in ele sa primeasca apa sau mancare. Peste 2600 de evrei au murit atunci sufocati si insetati in trenul mortii, mai ales ca erau niste zile toride de vara; cei care au supravietuit pogromului si-au pierdut mintile sau au ramas invalizi pe viata.

Dupa disparitia dictaturii antonesciene, in Romania a urmat un sever regim comunist, criteriile rasiale antonesciene fiind inlocuite cu criteriile luptei de clasa. Abia in manualele de istorie ale anilor ’80 a fost pomenit antisemitismul.

Dupa 1989, colaboratori si apropiati ai dictatorului Ceausescu devenisera suporteri inflacarati ai dictatorului Antonescu si cu sprijinul miliardarului roman Iosif Constantin Dragan, un alt apropiat al dictaturii comuniste, imaginea regimului Antonescu era remodelata in Romania post-decembrista.

In 1991, la propunerea unui deputat al FSN, Parlamentul Romaniei pastra un moment de reculegere in memoria maresalului Ion Antonescu drept multumire pentru “serviciile” aduse statului roman. Abia scapasem de dictatorul Ceausescu si ne era dor de un alt dictator al vremurilor trecute…

Dupa cateva ezitari provocate de presiunile exercitate de partidele extremiste, Romania incepe sa-si recunoasca si sa-si asume greselile din trecut. Emil Constantinescu este cel care are prima initiativa, in 1997. Mai apoi, presedintele Ion Iliescu infiinteaza in 2004 Comisia pentru Studierea Holocaustului in Romania.

Alexandru Florian, directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania, a concluzionat intr-un raport ca soarta evreilor romani si ucrainieni (au fost si evrei de origine ucraineana pe teritoriile noastre), a fost sub directa responsabilitate a guvernului Ion Antonescu si ca exterminarea lor s-a facut prin colaborarea dintre institutiile romanesti, Jandarmeria si Armata, si trupele germane aflate in acele zone.

In 2006, sub mandatul presedintelui Traian Basescu, se lanseaza ideea construirii unui  Memorial al Holocaustului la Bucuresti, ca gest simbolic prin care guvernul isi asuma responsabilitatea statului roman pentru atrocitatile petrecute in timpul regimului Antonescu.

Muzeul Holocaustului se afla astazi intr-o cladire veche, Sinagoga Mare, in spatele unui bloc ceausist de pe strada Sfanta Vineri, in zona Unirii, fiind foarte aproape de actualul Muzeu al Evreilor din Romania care se afla in Sinagoga Unirea Sfanta si despre care o sa scriu intr-un alt articol. De altfel, in zona se afla mai multe astfel de lacase de cult.Cladirea este proaspat renovata si este deschisa publicului pentru vizitare. Muzeul Holocaustului se afla pe strada Vasile Adamache, nr. 11 si poate fi vizitat gratuit de marti pana sambata, intre orele 9-13.

Am vizitat Muzeul Holocaustului si Muzeul Evreilor din Romania, anul trecut, in toamna, in cadrul Zilelor Culturii Evreiesti, cand au avut loc si o serie de evenimente si spectacole, intre care si spectacole de teatru la Teatrul Evreiesc de Stat unde am fost, spre rusinea mea, pentru prima data si despre care habar n-aveam ca are in program piese de teatru in limba idish (dar necunoscatorii de idish au la dispozitie un receptor cu care pot auzi traducerea in limba romana a piesei).

Sinagoga mare este cea mai mare sinagoga din Bucuresti si a fost construita in 1846, fiind declarata monument de arhitectura al Romaniei de catre Academie. Aceasta are o arhitectura eleganta la exterior si este somptuoasa la interior si placuta ochiului, insa adaposteste un trecut intunecat marcat simbolic in expozitie de panourile de sarma ghimpata.

Expozitia incepe cu exponate care atesta participarea evreilor la Razboiul de Independenta si la Primul Razboi Mondial si continua cu documente, fotografii care m-au cutremurat si marturii din timpul primului progrom, cel de la Dorohoi despre am scris mai sus. Intr-una din fotografii, apare si Sinagoga Mare care a fost vandalizata si ea la acea vreme impreuna cu alte locuri de cult, de catre legionari. De asemenea,  o serie de de fragmente din legislatia antisemita din vremea maresalului Antonescu care mi s-au parut imposibile si de-a dreptul odioase.

Expozitia continua cu progromul de la Iasi, fotografii cu trenurile mortii si ghetourile din anumite orase din Moldova, fragmente din ziarele si revistele acelor vremuri.

O mare parte a memorialului vorbeste insa de Transnistria unde foarte multi evrei din Basarabia, Bucovina si Ucraina, dar si tigani, au pierit. In lagarul de la Vapniarca, detinutii au fost hraniti cu mazare furajera si sute de oameni au paralizat. In continuare, am citit despre evreii din Transilvania trimisi in lagarele naziste, iar in ultima parte a expozitiei, am aflat ca multi crestini romani si-au riscat viata pentru a salva evrei, printre ei amintindu-se de Traian Popovici, Viorica Agarici, Regina Elena a Romaniei sau Theodor Criveanu.

Extras din comunicarea facuta de Ion Antonescu in sedinta Consiliului de ministri din 6 octombrie 1941:

In ceea ce priveste pe evrei, am luat masura ca sa-i scot definitiv si total din aceste regiuni. Masura este in curs. Mai am in Basarabia aproximativ 10000 de evrei, care in cateva zile vor fi trecuti peste Nistru, iar daca circumstantele vor permite, vor fi trecuti dincolo de Urali.

Va las sa vizionati si alte fotografii pe care le-am facut la Muzeul Holocaustului.


Advertisements

16 Comments Add yours

 1. Victor says:

  Maresalul Antonescu este erou national! Si asta pentru ceea ce a facut pentru Romania. Au fost abuzuri si greseli comise in tara si in zonele adminstrate, dar nu i se poate imputa tot ce s-a gresit in 4 ani, la fel cum nu poti sa dai vina pe toti evreii pentru ca au fost evrei care au batjocorit si ucis romani la retragerea din Basarabia sau pentru cei care erau in slujba Moscovei si impotriva Romaniei. “Porunca Vremii” era un fel de Romania Mare de pe vremea aia.

 2. Victor says:

  … afisarea unui titlu din acest ziar este irelevant si ofensator. Se pot alatura lui sute de dovezi ca au existat evrei care actionau impotriva Romaniei comportandu-se ca si spioni inamici. Plangeti-va mortii asa cum facem si noi cu ai nostii si lasati-ne EROII in pace!!! Au murit cateva zeci de milioane in WW2. Nu toti au fost evrei!!!

  1. alexandra says:

   E de a dreptul sinistru ca exista oameni care neaga Holocaustul! E pur si simplu inuman sa inchizi ochii la niste crime, nici macar nu conteaza ca mortii sunt evrei, romani, tigani, sau alte natii, suntem toti oameni si nu putem sa actionam atat de sadic!
   Un om informat stie ca pentru toata legislatia antisemita si rasiala din perioada 1940-1944 este responsabil “marele erou national antonescu” care era si conducatorul statului din acea vreme.

   1. Victor says:

    Pentru toata legislatia antisemita este responsabil Antonescu??? Bati campii!!! Am ciit suficient de mult despre perioada respectiva, ca sa fiu de vreo 250 de ori mai bine informat decat tine! Nu a existat in Romania o politica de exterminare a evreilor! Da, au fost persecutati, au fost deportati dar nu a existat o politica de exterminare.

 3. Victor says:

  2 MINCIUNI grave in articolul tau. Inainte sa mai scrii cu ghilimele despre Maresal, afla TUTO ca Antonescu a venit la putere in 6 Septembrie la 2 luni dupa Dorohoi si ca primele legi anti-semite erau deja date din timpul lui Gicurtu.

  1. alexandra says:

   Stimate domnule TUT, Antonescu si a arogat titlul de conducator al statului la 8 sept. 1940, la 6 sept a abdicat Carol al II lea! Sunteti cam TUT pentru articolul asta :-)))))

   1. Victor says:

    “si a”? hai treci la cratita! Ai cautat repede pe Wikipedia….

  2. alexandra says:

   In parerea dumneavoastra ” a fi persecutat” este un lucru normal sau mai putin grav? Putem spune si ca Antonescu a persecutat evreii atunci, e tot erou? Sa va fie rusine pentru aiurelile pe care le exprimati pe blogul asta si luati- va talpasita de pe aici ca nu ne plac instigatorii la ura si crima!!!!!

 4. Domnule, esti intr-o mare eroare… nu sunt evreica si nu-mi plang mortii pe blog…
  In acest articol am scris impresiile mele in urma vizitarii muzeului din Bucuresti. Expozitia de la Muzeul Holocaustului cuprinde fotocopii dupa documente si imagini din timpul holocaustului dar si din timpul participarii evreilor la Razboiul de Independenta sau din primul razboi mondial. Nu sunt inventii de-ale mele, fabulatii, sunt date si fapte reale… De asemenea, sunt si cateva obiecte autentice din al doilea razboi mondial.
  Iar despre ce s-a intamplat in perioada respectiva in Romania sunt multe de discutat, la fel si despre actiunile lui Antonescu! Lucrurile care nu-ti plac, nu inseamna ca nu s-au intamplat…
  Este important sa invatam din istorie, iar pentru asta trebuie sa o cunoastem si sa o acceptam.
  Probabil pentru dumneata si Hitler o fi vreun erou national german…

  Cat despre modul in care mi te-ai adresat, acesta spune multe despre caracterul dumitale… Daca nu poti sa-ti exprimi o parere sau sa porti o discutie in mod civilizat, atunci ocoleste-mi blogul, aici nu e loc de jigniri si rautati!

  1. Victor says:

   Cand o sa incetezi sa ne denigrezi eroii o sa ma adresz altfel. Faptul ca ai pus pe seama Maresalului “cazul Dorohoi” este o dovada de necunoastere crasa! Ai fotografiat hotarari ale primariilor si le-ai pus pe seama Maresalului! Poti sa faci deosebirea intre o lege si o gotarare locala? Stii ca Maresalul a dat ordin dupa ce i-a fost semnalat de catre Filderman sa nu se poarte steaua lui David.? Stii ca dupa masacrul de la Iasi s-a dus de urgenta de pe front acolo ca ca sa vada ce s-a intamplat?

 5. Victor says:

  Arata public un singur document semnat de Antonescu care da ordin ca sa fie EXECUTATI evrei! Arati poze din vremea Rebeliunii Legionare si pui victimele in seama Maresalului? Tu ai idee ce s-a intamplat in timpul Rebeliunii? Care erau cele 2 tabere?
  Il compari pe Hitler cu Antonescu. Hitler avea un partid, o ideologie, era un om politic. Antonescu a venit la putere in urma falimentului politicii dictatoriale a lui Carol al 2-lea, cand Romania a ramas izolata. si a pierdut 1/3 din teriotoriu si populatie

 6. Victor says:

  Inainte de a te ocupa de istoria altora, invat-o intai pe ce-a a natiei tale! Exemple de comunisti evrei: Ghe Apostol, Silviu Brucan, Ana Pauker, Tehoari Georgescu, Alexandru Nikolski, Ghe Pintilie. Comunistii erau platiti de Moscova deci considerati spioni. Sa stii ca nu iese fum fara foc… Nu neg ca nu au existat abuzuri, dar nu le poti pune toate in spatele unui singur OM care incerca sa salveze Tara. Antonescu a venit la putere sa slaveze Romania de la o dezintegrare totala, nu sa omoare evrei!

  1. alexandra says:

   Afla domnule TUT ca se scrie “cea a natiei tale”. E bine ca stii istorie totusi, limba romana nu mai conteaza!:-))))

   Inceteaza cu afirmatiile astea total deplasate, nu te mai agita ca fiecare are dreptul la o parere, iar dumneata, daca erai de bun simt, ai fi putut sa-ti exprimi parerea intr-un mod civilizat! Iar expresia “treci la cratita” m-a convins ca esti un frustrat…mi-e mila de femeia din viata ta domnule TUT!!!!!!:-))))

 7. Crestin says:

  Mantuitorul, Fiul lui Dumnezeu, a spus: “Cine scoate sabia, de sabie va pierii!” Asa au pierit!

 8. redabaris says:

  Doamna Lazar
  Stiu ca acest post este mai vechi si poate intre timp v-ati schimbat parerea (desi nu prea cred) dar, totusi, ar trebui sa reflectati asupra catorva intrebari:
  1. Cati oameni au murit la Auscwitz?
  2. Care era numarul populatiei evreiesti inainte si dupa cel de-al II-lea razboi mondial?
  3. De ce au fost 6 milioane de evrei morti, dar fix 6 milioane, nici mai multi nici mai putini?
  4. Cea mai grava: in 2015 s-a votat „legea antilegionara”. Legea incalca sau nu Constitutia Romaniei, privind dreptul la libera exprimare?

  Am sa va dau raspunsurile, dvs. daca nu le credeti, santeti libera sa le cautati:
  1. Anii ’50 – 4 milioane; Anii ’90 – 1,1 milioane.
  2. 1938 – 15.300.000; 1948 – 15.700.000;
  3. Mitul celor 6 milioane dateaza de la sfarsitul sec. XIX, fiind inspirat din Tora.
  4. Da, incalca, iar acest tip de „lege” exista in cca. 17 tari din lume.
  P.S.: Urasc oamenii mincinosi mai ceva decat criminalii.

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s