Sound exhibition

 “Combien de fois, a l’écoute d’une musique sublime, n’avons-nous pas éprouvé, dans notre corps meme, une émotion intense, presque douloureuse, se manifestant physiquement, que ce soit par des frissons dans le dos, par la chair de poule ou par un épanchement irrépressible de larmes? Quiconque n’a pas vécu de tels instants de grace ne connait pas la musique!”

De cate ori, la auzul unei muzici sublime, n-am incercat in corpul nostru o emotie intensa, aproape dureroasa care se manifesta fizic prin frisoane in spate, prin piele de gaina sau printr-o irepresabila dorinta de a plange? Cine n-a trait astfel de clipe de gratie, nu stie ce-i aia muzica!

Duminica trecuta, am trait o experienta sonora interesanta si placuta…m-am cufundat intr-un univers sonor supus celor mai felurite influente, in care muzicile se transforma odata cu lumea, pentru a se adapta circumstantelor si pentru a raspunde asteptarilor si trebuintelor noastre.

Unde se ascunde autenticitatea unei muzici? In respectul fata de vechile forme? In puterile si efectele pe care le produce asupra auditorilor? Sau pur si simplu in intentiile interpretilor sai?

In aceasta sala (vezi foto) am putut asculta muzici felurite, pe fiecare disc rula muzica din diverse parti ale pamantului: Congo, Madagascar, Africa Centrala si altele. Nu trebuia decat sa apropii urechea si sa asculti muzica…

Am trait interesanta experienta sonora la Muzeul Taranului Roman, la o expozitie care a revelat raportul intim si universal dintre muzica si emotii… Este vorba de expozitia Pe aripile timpului . Aceasta a reprezentat transpunerea expozitiei L’air du temps conceputa si inaugurata la Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG) in 2009, cu prilejul comemorarii a 50 de ani de la disparitia savantului roman Constantin Brailoiu. Expozitia a fost preluata de Muzeul Taranului ca semn al pretuirii pentru marele etnomuzicolog.

Pe aripile timpului evoca provocarile legate de constituirea, conservarea si valorificarea arhivelor muzicale.”

Disc de vinil vechi, spart, gasit de Laurent Aubert, pe marginea  unei ulite din Ciuperceni (Gorj), in iulie 2008

 De la muzicile taranesti de altadata la manele si cantari moderne care recurg la tehnologiile contemporane cele mai noi, muzicile populare ale Romaniei sunt puse în scena intr-un remix audiovizual spectaculos. Expozitia abordeaza lumea slagarelor, acele cantari de succes care invadeaza spatiul nostru sonor si ni se graveaza in memorie fara sa ne dam seama.

 Sala muzicilor vechi, a muzicilor populare si a manelelor 🙂

 

 Sala muzicilor contemporane

“Astfel muzica apare totodata ca imagine a societatii si ca produs al culturii. In aceasta expozitie figura lui Brailoiu si exemplul muzicilor populare din Romania servesc drept fir conducator si pretext al unei reflectii antropologice mai largi asupra universalitatii muzicii ca fapt uman.” – Laurent Aubert

Aceasta expozitie a fost realizata in parteneriat cu Muzeul de Etnografie din Geneva si cu Ambasada Confederatiei Elvetiene in Romania si a fost inclusa in programul Festivalului George Enescu si al Zilelor Europene ale Patrimoniului din acest an. Expozitia marcheaza 100 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Elvetia.

Expozitia Pe aripile timpului a putut fi vizitata pana duminica care tocmai a trecut (5 februarie)… Am descoperit-o si eu tarziu, altfel scriam mai demult despre ea…

Mai multe despre expozitia L’air du temps (Muzeul de Etnografie din Geneva):
http://www.ville-ge.ch/meg/expo12.php
http://www.catnuss.com/en/museum/l-air-du-temp

Galerie foto

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s