Zi de lupta pentru Rosia Montana

Sambata, pe 28 ianuarie am participat la o importanta actiune de strada pentru Campania Salvati Rosia Montana. La manifestatie au participat cateva sute de romani din intreaga tara impreuna cu localnici din Rosia Montana si am protestat cu totii impotriva deciziei iminente a ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, de emitere a acordului de mediu pentru proiectul minier propus la Rosia Montana.

Asadar, incepand cu orele 11.00, ne-am strans cu mic cu mare in Piata Constitutiei, protestul continuand ulterior in Piata Universitatii, la kilometrul zero al democratiei.

Manifestatii de sustinere a protestului din Bucuresti au avut loc concomitent si in Cluj-Napoca, Brasov, dar si in alte orase din tara.

Evenimentul din Bucuresti a fost deschis de un discurs al presedintelui Asociatiei Alburnus Maior, domnul Eugen David care a subliniat importanta solidaritatii celor ce sustin campania si cea a continuarii luptei, vorbind totodata si de lupta de rezistenta a localnicilor, care de 15 ani isi apara drepturile în ciuda ignorantei autoritatilor locale si  a presiunilor constante ale companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Discursul lui Eugen David a fost urmat de interventii ale altor membrii ai Asociatiei Alburnus Maior din Rosia Montana si Bucium, dar si de cele ale unor activisti, in Campania Salvati Rosia Montana.

Participantii la protest au scandat mesaje adresate atat ministrului mediului, Laszlo Borbely, cat si presedintelui Traian Basescu si ministrului culturii, Kelemen Hunor care grabesc avizarea proiectului minier: “Borbely, nu semna sa dispara Rosia!”, “Muntii Apuseni sunt furati de Kelemen!”, “Rosia Montana nu e de vanzare!”, “Vrem natura nu cianura!”, “Vrem cultura, nu cianura!” si una pentru Base si RMGC: “Basescu si RMGC aceeasi mizerie!”

Si inca una pentru Base: “Basescule nu uita, Rosia nu e a ta!”

Si Base poate faci si tu o fapta buna, daca tot ai inceput cu Baconschi si amanarea taxei auto… poate faci cumva si opresti proiectul minier, ca sa-ti speli toate pacatele…

Si un mesaj pentru presa: Vrem o presa libera! Ne aude cineva?…Asta apropo de refuzul partinitor si las al postului TV Antena 3 de de a transmite opiniile opozitiei fata de proiectul minier al companiei RMGC de la Rosia Montana. De asemenea televiziunile au profitat de faptul ca lumea inca nu se stransese la protest si au luat cadre si imagini afirmand apoi in emisiuni si la stiri ca au fost putini oameni. B1TV a detinut recordul absolut, afirmand ca au fost doar 30 de protestatari 🙂 , cand am fost cateva sute… Totodata, s-au transmis imagini de la Rosia Montana, unde RMGC a organizat o contra-manifestatie, de care reporterii au vorbit ca a fost mult mai mare si ca s-au strans peste 1.000 de persoane.

Ministrul mediului a fost invitat sa participe si sa dialogheze cu cei prezenti la manifestatie, dar acesta a emis un comunicat de presa prin care atentia era indreptata spre Ministerul Economiei si problema locurilor de munca. Astazi se implinesc 12 ani de la accidentul de la Baia Mare si vedem cum Ministerul Mediului alege inca o data sa transfere responsabilitatea catre alte autoritati ignorand problemele grave de mediu pe care le-ar implica proiectul minier.

Vezi aici imagini de la eveniment:

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s