Occupy kilometrul zero

Cum “am sarbatorit” Ziua Internationala a (Ne)Drepturilor Omului

Sambata, 10 decembrie am mers in Piata Universitatii, pentru a celebra Ziua Internationala a Drepturilor Omului.

Reamintesc ca reprezentantii Primariei s-au opus organizarii manifestatiei pe platoul TNB (desi platoul TNB nu se intinde in toata piata) si au parasit discutiile cu activistii insa fara a formula nici un raspuns scris. Desi au avut la dispozitie un numar de fax la care sa transmita eventuala lor decizie oficiala, aceasta nu a aparut… S-a solicitat insistent autorizatia Primariei Capitalei, dar aceasta pur si simlu a ignorat cererea desi nu era vorba decat de o intrunire pacifista…Institutia nu a dat nici un raspuns si astfel a incalcat dreptul la un raspuns si la exprimare libera. Cu toate acestea intalnirea la kilometrul zero al Bucurestiului a avut loc. Veti vedea in continuare in ce conditii…

A fost ales ca punct de intalnire km 0 al Bucurestiului, pentru ca acesta este un simbol al democratiei, iar ideea intalnirii a fost aceea de Agora (ca la grecii antici), ca piata publica in care fiecare sa poata sa-si spuna liber ce gandeste si ce probleme are. Fiecare participant urma sa-si spuna punctul de vedere referitor la problemele legate de drepturile omului, dar fara sa ceara demisia cuiva sau “sa cerseasca” (asa cum am vazut ca au inteles unii), deci o intalnire pasnica, prin intermediul careia sa se transmita mesaje pozitive si printre altele sustinerea cazului Rosia Montana.

   

Cu toate acestea, desi erau linistiti, o parte din cei prezenti la intalnire au fost redusi la tacere si umiliti de fortele de ordine pentru ca fluturau steaguri tricolore si aveau pancarte cu mesaje pozitive dedicatei acelei zile. Cei 9 tineri luati pe sus de fortele de ordine si aruncati intr-o duba a jandarmeriei purtau fiecare cate o pancarta cu cate o litera formand cuvantul LIBERTATE. Nici n-au apucat sa respire… si au fost imediat tarati catre dube. Acestia au fost dusi , se pare, la Sectia 1 de Politie. Dar aceasta nu a fost singura interventie de acest gen a jandarmeriei…

   

   

   

Ce este cu adevarat impresionant este faptul ca jandarmii erau intr-un numar cu mult mai mare decat al manifestantilor…n-am fost decat o mana de oameni (desi initial isi exprimasera dorinta de a participa la intalnire mai multe persoane…) Presa a fost si ea prezenta la actiune.

  

Dupa ora 12:15 (dupa arestari) adunarea a continuat la fel de pasnic. (Nu pot sa inteleg nici acum pentru ce jandarmeria a facut tot circul ala…) Nu s-a scandat absolut nimic impotriva regimului, impotriva nimanui, doar s-au afisat cateva  pancarte din cartoane pe care se lipisera foi A4 cu mesaje de genul: “Ia Atitudine”, “Actioneaza”, “Crezi”, “E doar inceputul” si altele; 2 persoane cantau la tobe…”All we are saying is give peace a chance…”  Vezi foto.

  

   

   

Un reprezentant al jandarmeriei a venit din nou la noi si ne-a spus ca deoarece adunarea nu este autorizata (ma repet…eu nu inteleg pentru ce trebuia autorizatie, dar in fine…) nu avem voie sa afisam pancarte, care cica reprezinta o forma de protest (in opinia Jandarmeriei)…bullshit! Articolele din Constitutie consfintesc dreptul la libera exprimare si interzic cenzura de orice fel!

  

Discutia cu jandarmii a continuat pe un ton linistit, degajat, singura lor problema fiind utilizarea pancartelor considerate de catre ei ilegale din cauza neautorizarii adunarii.

   

  

  

La un moment dat, jandarmeria a anuntat printr-o portavoce ca suntem somati sa parasim zona sau “vor folosi forta”, iar in maxim 20 de secunde au parcat in dreptul nostru 3 masini de jandarmerie si au inceput sa ii ridice pe toti participantii la adunare, indiferent ca afisau sau nu pancarte, cu cateva exceptii 🙂 .

  

Intre timp, persoanele ridicate la ora 12 fusesera lasate sa plece de la Sectia 1 in jurul orei 14 si s-au intors la adunare.

Persoanele ridicate la a doua interventie, se pare ca au fost lasate sa paraseasca Sectia 1 abia in jurul orei 20.

A doua interventie a fortelor de ordine a fost si mai violenta decat prima; acestia au tarat la duba chiar si femei si adolescenti. Unii au fost aruncati in masina, altii fugariti. Un tanar impins violent catre duba, striga disperat catre jandarmii care il bruscau: „Si pentru voi am venit azi aici! Si pentru drepturile voastre!” O fetita de 4-5 ani care afisase si ea cateva pancarte cu ceva timp in urma, a ramas plangand… Un alt tanar striga disperat: “Vreau sa stiu ce-am facut!”

   

  Foto: RTV si Realitatea TV

Toti cei retinuti au primit amenzi in valoare de aproximativ 500 de lei pe care sper ca le vor contesta.

Jandarmeria nu a dat nici o explicatie pentru comportamentul violent… doar au comentat ca actiunea este ilegala…

Vorba unei fete prezente acolo: “Ceausescu e inca printre noi! Il simt!”

…and all we are saying is give PEACE a chance…

Scrisoare deschisa catre jandarmeria romana: http://rosiamontana.org/index.shtml?cmd[291]=x-291-39991&cmd[292]=x-322-39991&cmd[300]=x-299-39991

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s