Faimosul Llano

Llano este noua platforma AMD care a depasit chiar si asteptarile producatorului in ceea ce priveste performanta si eficienta energetica, detronand din mai multe puncte de vedere suprematia concurentului sau. Faimosul Lano este primul produs AMD cu putere de procesare pe 32 nm si prima platforma AMD care suporta memorii de 1866 Mhz, iar IGP-ul realmente straluceste.

AMD a descoperit in designul platformei, noi oportunitati pentru reducerea considerabila a consumului de energie si a profitat de ele. Astfel, un notebook dotat cu aceasta tehnologie este capabil sa foloseasca o placa grafica dedicata pentru mai multe ore decat pana acum.

Platforma AMD Fusion lansata anul trecut era destinata celor care comercializau produse de IT dar si cumparatorilor, insa cateva din notatiile platformei precum VISION BASIC, ULTIMATE, BLACK nu au fost intelese de consumatori,  in special. Anul acesta  AMD a venit cu o noua denumire: A4A6A8 pentru sistemele portabile, E2 pentru netbook-uri si sisteme HTPC (A8 este cea mai buna din gama, iar E2 este cel mai slabut dintre ele).

Samsung intenționează să integreze noile procesoare AMD Llano

 

Ce inseamna Llano? (mai pe intelesul tuturor)

Llano reprezinta procesoarele Fusion de a doua generatie de la AMD si include procesoare cu doua din patru nuclee folosite  pentru GPU-uri ce suporta DirectX 11. CPU si GPU sunt asamblate pe un singur cip de suport, iar APU-ul rezultat ofera un consum de putere redus si o putere incredibila  de procesare. Consumul de energie variaza de la 35 W la 45 W, iar aceste valori scazute permit o crestere a autonomiei pana la aproximativ 10 ore. Alte dotari suplimentare ale noilor APU-uri: suportul pentru porturi USB 3.0, porturi USB 2.0 si compatibilitate cu tehnologiile SATA 6.0 Gbps si Turbo Core.

Pe scurt, Llano = consum de energie mai redus, performante mai bune, chipset mai mic ca dimensiune si temperaturi mai reduse de functionare si durata de viata semnificativ mai mare a bateriei (pentru dispozitivele portabile).

         

Dupa lansarea procesorului Llano pentru notebook-uri in cadrul platformei pentru sisteme portabile cu nume de cod Sabine (dupa cum a fost denumita de AMD),  compania americana a lansat ulterior si versiunile de desktop ale acestei serii, in cadrul platformei cu nume de cod Lynx. Procesoarele, cu nume de cod Lynx (A6-3600, A6-3650, A8-3800 si A8-3850) dispun de grafica hardware integrata, 4 nuclee si cache de 4Mb, deosebindu-se intre ele in principal prin frecventa de procesare si puterea graficii integrate.

Aceste noi procesoare Fusion de la AMD au starnit atentia unor mari companii care si-au lansat mai multe notebookuri bazate pe platforma Llano in 2011. Compania care a spart gheata a fost Toshiba, iar primul laptop prevazut cu procesor AMD Llano care a intrat pe piata internationala a fost Toshiba Satellite L750D.
Toshiba L750D, primul laptop cu AMD Llano

Acest model de 15,6 inci are in configuratie 4GB de memorie RAM, 640GB stocare pe hard-disc clasic cu 5400 de rotatii pe minut si ceea ce este cu adevarat interesant este procesorul sau AMD A6-3400M cu patru nuclee si grafica AMD Radeon HD6520. Ca utilizator pot rula cele mai complexe aplicatii si jocuri obtinand cele mai bune rezultate si performanta… toate la un pret decent.

Acesta este PC-ul pe platforma Llano pe care mi l-as achizitiona si asta pentru durata mare de viata a bateriei si pentru remarcabilele performante grafice de care m-as bucura indiferent daca navighez pe site-uri HTML5, ma uit la un film HD sau joc cele mai noi jocuri DirectX11.

http://www.amd.com/us/products/desktop/apu/Pages/apu.aspx

Articol participant la SUPERBLOG 2011

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s