A fi sau a nu fi… Autonom

Libertate…Independenta…Autonomie…trei  cuvinte marete, trei idealuri la care visam si pentru care luptam cu totii de cand e lumea… Dar oare exista ele cu adevarat?? Sau sunt doar niste definitii aruncate acolo in dex? Vreau sa vad si eu o persoana independenta!

Pe tema asta ar fi multe de zis si am putea sa povestim la nesfarsit…

Cineva imi spunea odata: Hai fii serioasa si realista…libertate nu exista… Nu e nimeni liber sub soare! Pentru acea persoana libertatea insemna independenta de orice conditie exterioara si incerca sa ma convinga ca atata timp cat depind de oxigen, nu sunt independenta 🙂 …o aberatie, parerea mea…daca abordam subiectul din punctul asta de vedere, e clar ca depindem de multe, avem nevoie de multe resurse, avem necesitati…

Imi mai zicea ca sa nu pretind ca sunt indepedenta de vreme ce depind de altii; incepea sa filozofeze ca “omul s-a nascut liber dar pretutindeni este in lanturi” (asa spunea marele filozof Rousseau) si uite asa discutiile nu se mai terminau…Pana la urma traim intr-o societate care are niste reguli, nu? Si depindem de ea, deci nu putem face chiar ce vrem, cum vrem si cand vrem, asa cum ne taie pe noi capul fara sa tinem cont de restul lumii, in caz contrar nu mai vorbim de libertate ci de anarhie. Iar “a fi liber” inseamna a fi singur stapan pe ceea ce faci si pe ceea ce nu faci.

Libertatea, desi este greu de definit, reprezinta o experienta familiara pentru fiecare dintre noi…

Voi cum stati cu dependența? Sau cu independenta? 🙂

Traim intr-o lume materialista in care majoritatea oamenilor isi masoara fericirea in functie de cati bani au in cont, insa un studiu recent a aratat ca independenta personala si libertatea sunt mult mai importante pentru oameni, decat bogatia…interesant!

Pentru mine, a fi libera inseamna a avea libertatea de gandire, libertatea spiritului, a nazuintelor, libertatea de a ma exprima,  de a avea o opinie si atitudine, libertatea de a face ceea ce doresc dar cu simt de raspundere. Un spirit liber e puternic prin forta lui interioara; el pretuieste fiecare clipa, fiecare moment e valoros pentru el si nu sta locului deloc, e precum gandul…

A fi liber = a fi independent, a nu depinde de…, a fi autonom .


In zilele noastre avem la dispozitie servicii care ne daruiesc aceasta autonomie mult dorita…Cu serviciile de rent a car nu mai depindem de nimeni si nimic ca sa ajungem intr-un anumit loc, aceste servicii oferindu-ne independenta, mobilitate si libertatea miscarii.

Articol inscris la SuperBlog 2011 !

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s