Despre orasul dunarean Braila

Prin Braila am fost mereu in trecere si n-am apucat sa vizitez orasul (amatoare fiind de excursii si plimbari…), desi mi-as fi dorit; despre orasul dunarean s-au scris multe lucruri frumoase si legende si pagini de istorie…Sper, cu proxima ocazie sa am timp sa-l iau la picior!

Braila este unul dintre cele mai vechi orase ale Romaniei, o lunga perioada de timp chiar a fost cel mai de seama port al Tarii Romanesti. Aici era capatul drumulul comercial ce venea din Brasov prin Targsor. Orasul a fost ars de turci la 1462, apoi de Stefan cel Mare in 1470, ocupat de turci in 1540, cand a devenit centrul unei raiale, apoi a fost retrocedat Tarii Romanesti prin pacea de la Adrianopol (1829), cunoscand ulterior o perioada de dezvoltare accelerata.

Braila este si o straveche vatra de locuire, numeroase vestigii arheologice din epoca bronzului si perioada geto-dacica fiind descoperite in cartierul Brailita.

Printre cele mai interesante obiective turistice pe care le putem vizita in Braila sunt  Muzeul de Etnografie, Casa Colectiilor, Muzeul de Istorie – unul din cele mai mari din tara, Teatrul Maria Filotti, Biserica Sfintii Arhangheli, Biserica Greceasca, Casa Memoriala Panait Istrati (in Braila si Baldovinesti), Casa Memoriala Perpessicius.

Foto: Teatrul Maria Filotti

Foto: Faleza dunareana din fata strandului

In Piata Sf. Arhanghel, din centrul vechi, se afla grupul statuar Traian (1906), ridicat de sculptorul Tache Dimo-Pavelescu cu ocazia implinirii a 1800 de ani de la cucerirea Daciei, iar pe latura vestica a pietei este amplasat Ceasul (1909), celebrul ceas…un alt obiectiv deosebit.

Fantana din Braila

Palatul Agriculturii

In apropiere de Braila putem merge la Blasova si Lacul Sarat, doua puncte de interes turistic. Statiunea balneoclimaterica Lacul Sarat, se afla la doar 5 km de Braila, pe malul lacului cu acelasi nume. Lacul este  situat la 16 m peste nivelul marii si este un vechi curs al Dunarii, blocat acum; are o salinitate foarte mare. Statiunea este un loc placut de odihna, iar fundul lacului este acoperit cu mal terapeutic sapropelic; multi turisti vin aici pentru tratament.

Batranul fluviu Dunarea este iarasi un punct important de atractie turistica al orasului si al judetului.

Nu ezitati sa dati o raita prin oras, in cazul in care aveti drum prin partile estice ale tarii si treceti prin Braila; e un orasel micut, dragut si cu multa istorie in spate. Eu l-am trecut pe lista mea, la capitolul ” orase de vizitat in tara “…urmeaza poze si impresii de acolo…

 

 

Vezi aici recenzii la carti, recomandari, stiri culturale si nu numai: Carti Recomandate

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s