Rosia Montana in Patrimoniul UNESCO

Dupa 10 ani de lupta, campania Salvati Rosia Montana se gaseste la un moment de rascruce. Daca nu actionam acum, riscam ca Rosia Montana si Muntii Apuseni sa ramana doar o amintire…

Rosia Montana este caracterizata printr-o concentrare exceptionala de valori de patrimoniu cultural, definita prin suprapunerea densa a vestigiilor asezarilor miniere romane, pre-romane, medievale, moderne si contemporane. Patrimoniul cultural de la Rosia Montana este recunoscut la nivel national, monumentele sale fiind desemnate ca monumente istorice de valoare nationala exceptionala, 7 din ele fiind desemnate ca avand valoare nationala si universala. Toate caracteristicile Rosiei Montane fac din aceasta un posibil monument istoric candidat in Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, atestata documentar de aproximativ 1880 ani. Situl Alburnus Maior – Verespatak – Rosia de Munte – Rosia Montana, celebru inca din secolul al XIX -lea pentru vestitele tablite cerate romane este reprezentat de un sistem de exploatare exceptional care conserva mai mult de 7 km de galerii romane si pre-romane, 80 de km de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala. La acestea se adauga un peisaj presarat cu multe urme ale activitatii miniere dintre care memorabile sunt lucrarile hidrotehnice datand din prima jumatate a secolului al XVIII-lea. Pe teritoriul Rosiei Montane se afla sute de gospodarii realizate in timp cu mare truda, un centru istoric renumit prin arhitectura si vechimea constructiilor, un muzeu al mineritului unicat, case memoriale, o rezervatie arheologica si multe alte bogatii geologice, radacini viguroase si adanci in istoria noastra.

Incepand din 2002, peste 1000 de arheologi, istorici si institute de cercetare arheologica din toata lumea au cerut ca Rosia Montana sa fie declarata sit UNESCO si s-au exprimat impotriva proiectului minier.

In primavara anului 2010, documentatia si cererea de clasare oficiala a Rosiei Montane ca sit UNESCO au fost depuse la Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Ministerul Culturii nu a facut nimic pentru a declansa procedura de listare a Rosiei Montane in UNESCO si a-i asigura protectia pe care o merita, in schimb in iulie 2011, ministrul culturii Kelemen Hunor si Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Alba, pe baza recomandarii date de Comisia Nationala de Arheologie au acordat in mod ilegal avizul de descarcarcare  de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic din Rosia Montana. Descarcarea de sarcina arheologica este procedura prin care se confirma ca un teren in care a fost evidentiat patrimoniu arheologic, poate fi redat activitatilor umane curente, asta inseamna ca Masivul Carnic nu a fost considerat important si poate fi distrus cu buldozerul si inlocuit de o cariera deschisa.

Certificatul de descarcare arheologica pentru Masivul Carnic a mai fost dat de Ministerul Culturii in 2004 si anulat printr-o decizie irevocabila a instantei. Va fi oare nevoie de o noua actiune in justitie pentru ca Ministerul Culturii si Comisia Nationala de Arheologie, sa inteleaga ca misiunea lor este protejarea mostenirii culturale a Romaniei si nu sacrificarea acesteia?

Nu fi indiferent! Implica-te! Intra pe www.rosiamontana.org si informeaza-te!

Semneaza petitia pentru Salvarea Rosiei Montane pe www.rosiamontana.net !

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s