Cu bastonul prin Bucuresti…

Si s-a terminat si a doua editie a proiectului ” Cu Bastonul prin Bucuresti”…

Desfasurat sub sloganul „Descopera orasul pas cu pas!”, proiectul ARCEN ( Asociaţia Romana pentru Cultura, Educaţie si Normalitate) a insemnat un tur-ghidat pietonal al Capitalei adresat in primul rand bucurestenilor, cu scopul de a-i incuraja pe acestia sa cunoasca istoria orasului in care traiesc, sa aprecieze valoarea patrimoniului istoric si cultural al Bucurestiului; voluntarii ARCEN au demonstra tuturor participantilor la turul-ghidat ca orasul Bucuresti poate concura oricand cu alte capitale europene.

Turul-ghidat pietonal a cuprins, pe langa informatii istorice si de arhitectura si povesti gasite in ziarele din Bucurestiul sfarsitului de secol XIX, perioada interbelica, povesti de amor, intamplari din cafenele ori hoteluri de lux de pe Calea Victoriei, informatii inedite despre locuri, case si strazi, dintre care unele mai exista si astazi, anecdote, poezii si satire pe care le cunosteau bucurestenii perioadei interbelice, vietile imbatranite, dar vii ale unor cladiri si ale unor oameni care par astazi mai tineri ca noi, cei din secolul XXI.

Proiectul „Cu bastonul prin Bucureşti” s-a desfasurat in fiecare sfarsit de saptamana, sambata de la ora 11.00 si duminica de la ora 18.00, incepand cu 23 iulie si s-a incheiat duminica care tocmai a trecut, pe 11 septembrie. In primul week-end (23-24 iulie), turul-ghidat pietonal a avut un numar record de  participanti, peste 150 de persoane, bucuresteni, turisti romani si straini.

Am participat si eu la ultimul tur pe anul acesta si mi-a placut foarte mult, ii felicit cu aceasta ocazie pe cei de la ARCEN pentru frumoasa initiativa. Inafara de asta, am aflat o gramada de lucruri interesante, despre locuitorii de altadata ai Bucurestiului si despre locuri si strazi pe unde am trecut de atatea ori si de care nu stiam mai nimic…

Punctul de plecare a fost  la Ateneul Roman.

Traseul:

– strada Constantin Esarcu (aripa dreapta Ateneu) – strada Nicolae Golescu – strada C.A.Rosetti- strada Boteanu- Piata Revolutiei- strada Academiei- Calea Victoriei- bdul Elisabeta- Calea Victoriei- Strada Lipscani.

Durata turului-ghidat pietonal a fost de doua ore si ceva, iar participarea gratuita.

Obiective curprinse in traseul „Cu bastonul in Bucuresti…”: Ateneul Roman, Hotelul Athenee Palace, gradina (strada) Episcopiei, strada Constantin Exarcu, strada Nicolae Golescu, strada C.A. Rosetti, Muzeul Th.Aman, Biserica Boteanu, Casa Paucescu-fost Securitate, statuia ecvestra a Regelui Carol I, Palatul Regal, Biblioteca Central-Universitara, Monumentul Revolutiei, Piata Revolutiei, fostul Comitet Central al PCR, statuile lui Cornelui Coposu si Iuliu Maniu, strada Academiei,  strada Ion Campineanu, Biserica Kretulescu, Blocul Humanitas, Biserica Sf.Nicolae dintr-o zi, Blocul Union, Hotelul Continental, bacania Dragomir Niculescu, Calea Victoriei, Hotelul Novotel/Teatrul cel Mare, Palatul Telefoanelor, blocul de pe Calea Victoriei nr.46, Teatrul de Revista-sala Savoy, Teatrul Odeon si complexul Majestic, Casa Capsa, Cercul Militar National, Hotelul Capitol, bdul Elisabeta, Hotelul Bulevard (Grand Hotel du Boulevard), Politia Capitalei, Pasajul Macca- Villacrosse, Magazinul Victoria, Strada Lipscani-Centrul Vechi, Banca Nationala a Romaniei.

 

In fata Ateneului, inainte de plecare

 

      
      
   
Indreptandu-ne catre strada Episcopiei si strada Constantin Exarcu
   
Faceti cunostinta cu ghizii nostri: Edmond si Madalina
       
Fiind intr-un numar destul de mare, se pare ca am starnit panica, caci jandarmii au veni pe urmele noastre. 🙂
Pe strada C.A. Rosetti
Biserica Boteanu (pe strada Boteanu)
  
      
Casa Paucescu
      
 Statuia ecvestra a regelui Carol I,  Palatul Regal, Biblioteca Centrala Universitara
      
      
Piata Revolutiei, Monumentul Revolutiei, Statuia lui Iuliu Maniu
     
Biserica Kretulescu si statuia in forma de cruce a lui Cornelia Coposu
Cu bastonul pe Calea Victoriei…
Si.. am uitat sa va zic, ca am avut si un bodyguard de nadejde cu noi, un catel adorabil care ne-a insotit tot traseul.
  
In fata Teatrului Odeon
     
Palatul Telefoanelor
     
Tovarasul nostru de drum 🙂
Magazinul Victoria si Strada Lipscani ( traseul nostru se apropia de final..)
     
Si…turul ghidat pietonal s-a incheiat in Centrul Vechi, in fata Bancii Nationale a Romaniei.
La anul urmeaza o noua editie “Cu bastonul prin Bucuresti”, de data aceasta, se pare ca va fi un alt traseu, cu povesti si intamplari la fel de interesante ca si cele de pana acum, ne asigura Edmond.
ARCEN ne-au mai incantat si cu serile de poezie si lecturi: Seara de poezie cu Nichita Stanescu si  Lecturi la lumina felinarelor (in Noaptea de Sanziene).
Intra pe blogul lor si afla mai multe despre ei: http://a-r-c-e-n.blogspot.com/
Advertisements

2 Comments Add yours

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s