Raw food sau mancarea fara foc si un experiment: o tarta cu ciocolata

Tot aud in ultimul timp vorbindu-se de raw food…hrana vie sau ..mancare naturista; e un curent mai nou aparut pe piata gastronomica din Romania, dar cert este ca tot mai multi oameni decid sa-si schimbe stilul de viata, adoptand un stil de viata echilibrat si sanatos. Adeptii “bucatariei fara foc” opteaza pentru o alimentatie sanatoasa, apropiata de natura..

Obisnuiti cu mancarea gatita, ca la mama acasa si mai nou cu produsele de tip fast food, noi romanii privim oarecum ciudat catre acest curent… Nu cred ca hrana vie va castiga suprematia in “lupta” cu fast-food-ul, cel putin nu in viitorul apropiat… In SUA, mişcarea ”raw food” a prins mult mai repede, dar a si fost promovata de diverse persoane publice –  actori, artiştii, in general.

Prima persoana care a adus in discutie acest concept de hrana vie a fost doctorul elveţian Bircher-Benner; el a infiintat  o clinică, in 1897, la Zurich, pentru a trata pacientii care sufereau de boli diverse prin mancare sanatoasa, preparata fara foc. Chiar el s-a vindecat de icter printr-o cura de mere proaspete.  Doctorul a fost cel care a inventat ”muesli”, care din nefericire, in prezent nu prea mai are nimic in comun cu retea originala a acestuia.

Raw food nu este o cura sau dieta, este un mod de alimentatie sanatos.  

De asemenea, nu tine de o anumita religie si nici nu presupune aderarea la vreo secta 🙂 cum ar crede unii. Este doar o alimentatie cu produse neprocesate, gatite fara foc si de regula organice: legume crude, fructe crude, fructe uscate, nuci, alune, seminte neprajite si nesarate, germeni, cereale in stare pura , oua, branzeturi obtinute natural, dar nu din lapte provenit de la animale, caci laptele se poate obtine si din migdale, spre exemplu, peste, carne intr-o oarecare masura etc. Deci, fara conservanţi, fara aditivi, fara E-uri; nu sunt procesate chimic, ci sunt preparate prin metode traditionale, manuale.

Unii adepti resping proteina animala si adopta o alimentatie vegetariana sau vegana, altii combina alimentele cu proteine animale cu cele cu proteine vegetale. Termenul vegan este utilizat atunci cand nu se consuma deloc produse de origine animala. Dar exista o diferenta intre vegani si raw food-isti:  veganii consuma mancare gatita, in timp ce regimul raw food se bazeaza strict pe alimente in stare cruda.

 Claudia Pavel, Andreea Raicu,Andi Moisescu si sotia sa Olivia Steer, Ioana Ghinghina sunt cateva din vedetele de la noi care au imbratisat acest concept. Spre exemplu, Andreea Raicu nu pleaca de acasa fara migdale si cand simte nevoia sa manance ceva, rontaie seminte de dovleac, fistic, nuci, migdale.

Claudia Pavel a a exclus din meniu carnea, lactatele si painea alba si face sport in fiecare zi.  Insa nu sunt de acord cu afirmatia ei cum ca laptele inseamna cancer, celulita si grasime; e fortata si exagerata si sincer mi se pare o aberatie; ea cand era mica nu manca lapte? De acord cu faptul ca trebuie sa alegem un lapte cu putina grasime sau de preferat sa consumam iaurturi, de acord si cu faptul ca laptele nu e o sursa bogata de calciu (sunt alte alimente care contin mai mult calciu decat laptele..andivele, patrunjelul, nucile, migdalele, nautul, susanul, dar de aici si pana la a spune ca laptele inseamna cancer…  Si pana la urma un copil nu se creste cu seminte si cu cateva fire de spanac…Sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic impotriva regimului raw food, chiar sunt de acord cu el in mai multe privinte.

Nu cred ca o sa ma transform intr-o raw food-ista 100%, dar sigur voi incerca sa imprumut si eu cateva din aceste obiceiuri sanatoase si voi prepara mai des mancaruri fara foc.

Primul meu experiment de tip raw food a fost un desert 🙂 .

Nu credeam ca se poate face o prajitura fara lapte, faina, oua, zahar, smantana sau unt. Ei bine se poate…

Iata si dovada 🙂 .

Tarta cu ciocolata si curmale

Ingrediente pentru crusta ( “blatul” ): o cana de curmala, o cana de seminte de floarea soarelui, cacao (2- 3 linguri);

Pentru crema: 1/2 cana de miere, 1 banana, cacao (2-3 linguri);

Pentru ornat: fructe diverse ( kiwi, in cazul meu).

Maruntim semintele ori cu masina /rasnita ori le punem intr-un prosop curat si le batem; pisam curmalele cu furculita cat se poate, apoi cu mixerul, la fel, cat putem, pentru ca e o compozitie mai dura. Amestecam apoi curmalele cu praful de seminte si cacaua si cel mai bine framantam cu mainile ( parerea mea este ca mainile sunt cele mai bune instrumente de gatit 🙂 ), pana se face o crusta lipicioasa pe care o punem pe o farfurie sa-i dam o forma sau o punem intr-o forma; eu am facut o inimioara, spre exemplu.

      

       

       

Asa zisa crema, am facut-o amestecand mierea cu banana pisata si cu cacaua si am omogenizat cu mixerul.

Am turnat crema peste crusta si am ornat cu kiwi.

E chiar interesanta, are gust bun si arata senzational!

 

Acum sunt nerabdatoare sa incerc si alte retete, cel putin in materie de deserturi, pentru ca am auzit ca sunt de-li-cioa-se!

Voi ce parere aveti despre raw-food? Sunteti pro sau contra?

Advertisements

2 thoughts on “Raw food sau mancarea fara foc si un experiment: o tarta cu ciocolata

  1. Pingback: Experimentul nr.2 de tip Raw-Food « Chestiuni Serioase

  2. Pingback: Mierea si beneficiile ei « Chestiuni Serioase

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s