Y Generation

Fac parte din Generatia Y…si tu faci parte daca te-ai  nascut dupa ’78; mai precis toti cei nascuti intre ’78 – ’98 fac parte din generatia Y.

Cum este Generatia Y?

Generatia Y este plictisita de rutina, este orientata spre succes, pe life-style, are simt civic si antreprenorial dezvoltat; e o generatie inteligenta, avansata si dotata, dar… mai comoda decat alte generatii.

Noi cei din generatia Y schimbam informatiile foarte repede, cu ajutorul internetului si a tehnologiei pe care o avem astazi la dispozitie. Nu mai putem trai fara telefon mobil, fara laptop, fara Facebook, Yahoo Messenger, Youtube sau Twitter. Comunicam si ne intalnim online pe site-urile de socializare: facebook si hi5. La televizor nu prea ne mai uitam, citim ziarele online,  nu mai avem timp de citit carti, folosim e-book reader sau ascultam carti audio la ipod.  Suntem curiosi, suntem interesati de dezvoltarea noastra personala, suntem mai flexibili si ne adaptam mai usor decat generatiile anterioare. Va regasiti cumva in aceasta descriere…putin macar? 🙂 Eu recunosc ca da 🙂 .

Cum este angajatul din Generatia Y?

Generatia Y este prima generatia din Romania pentru care a fi angajat este doar o optiune, o alternativa la a lucra pe cont propriu,  la a avea mai multe job-uri part-time sau a-si continua studiile in strainatate.

Pe vremea lu’ nea Nicu oamenii traiau pentru a munci, acum vrem sa muncim ca sa traim. ..

Angajatii Y ( ca asa o sa-i numesc eu mai pe scurt ) au tendinta de a pune mereu sub semnul intrebarii abordarile traditionale si de a refuza sa accepte ierarhiile, enervandu-i si obosindu-i, desigur pe altii.  Ei se percep mai mult ca managerii propriei lor cariere, nu prea li se potriveste cuvantul “angajat”. Sunt foarte atenti la echilibrul dintre ceea ce dau si ceea ce primesc la serviciu si calculeaza foarte atent efortul depus, asteptand recunoastere, recompense substantiale si rapide.

Angajatul Y comunica usor si neprotocolar asa cum o face pe blog-uri sau pe  retelele de socializare; se misca repede, este activ si isi distribuie atentia in multe directii; este creativ si energic, iar profesia este un mod de a se arata lumii, de a se exprima, cateodata chiar, munca inseamna  relaxare, joaca 🙂 . Nu-i place tensiunea pe care o simte la unii manageri ai Generatiei X si cand nu-i mai place locul sau de munca renunta usor si fara regrete la el pentru un alt loc de munca. Tanar si nelinistit asa este angajatul generatiei Y.

Suntem nerabdatori in ceea ce priveste treptele clasice pe care trebuie sa le parcurgem la locul de munca si vrem ca totul sa se intample repede si simplu (vorbesc la persoana I plural, pentru ca si eu fac parte din aceasta generatie controversata, la fel ca multi dintre voi…); vrem sa ne simtim egali cu managerii si nu suportam  birocratia, atitudinea autoritara, limbajul protocolar; vrem totodata sa lucram intr-um mediu relaxat…  Noi vrem viteza, inovatie, simplitate, iar generația X ne ofera birocratie…

Cine stie poate in timp vom deveni si noi o alta generatie X  🙂 .

 

Citeste mai multe despre Generatia Y pe site-ul Portal HR:  http://www.portalhr.ro/tanar-si-nelinistit-angajatul-generatiei-y-in-romania/ si aici http://www.portalhr.ro/generatia-y-resursa-critica-a-organizatiei-tale/Advertisements

One comment

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s