Wanna be a Career Renegade

Stiati ca cea mai mare frica a oamenilor este frica de a vorbi in public si nu frica de moarte?? (conform ultimelor sondaje). Totodata oamenilor le mai este teama si de faptul ca nu se pot realiza, ca nu vor avea o cariera stralucita, vorbim aici de frica de esec; dar, va vine sa credeti ori ba, exista oameni carora le e frica de succes… In mintea lor se creeaza scenarii, unele de groaza, altele mai fericite :), sunt framantati si macinati de intrebari, sunt stresati…”ce se intampla daca nu reusesc?”, “ce se va intampla apoi, cum imi revin?”, “ce se intampla daca nu fac nimic?”, “nu-mi place ce fac acum, vreau altceva!”, ” ce se va intampla cu mine peste 20 de ani daca voi continua sa fac acelasi lucru plictisitor, neinteresant, fara sens..?”

Ca sa-ti indeplinesti visul si sa ajungi acolo unde iti doresti, este nevoie de multa munca si “de curajul de a musca din mar”, dupa cum spune Jonathan Fields, autorul cartii Career Renegade.

Ce este un career renegade?

Un career renegade este Acela care renunta la drumul sau initial, aparent previzibil si care a devenit cu timpul monoton, obositor, enervant, stresant, fara nici un rost si care nu aduce nici un fel de satisfactie ( de multe ori nici macar de ordin material, daramite moral) si care vrea sa incerce ceva nou, placut, care-l atrage, ceva ce si-a dorit dintotdeauna dar nu era constient de acel ceva. Un career renegade se joaca, face ce-i place si ce-i trece prin cap, ca doar lucrurile ies bine cand le faci cu drag si pasiune 🙂 .

Portal HR incearca sa dea o definitie a acestui termen si cel mai bine o face prin exemplele reale pe care ni le ofera: oameni care au renuntat la cariera lor de profesionisti in diverse domenii: bancar, marketing, resurse umane etc, uimindu-si familia si prietenii prin alegerile lor ulterioare…

Spre exemplu, Adrian Hadean este bucatar calator. A lucrat in media (radio si televiziune ), iar acum gateste acolo unde il cheama prietenii si se pare, dupa spusele lor, ca o face si foarte bine; ii place ce face si nu regreta nimic. Sfatul lui pentru cei care vor sa-si schimbe cariera radical este: sa se analizeze bine, sa invete sa-si stapaneasca bine calitatile si apoi sa actioneze.

Oana Stincel a renuntat la cariera de profesionist in marketing pentru a fi mama full-time (are 2 fete) si antrenor de volei pentru copii. A lucrat 16 ani in multinationale, in zona marketing: director marketing la Pepsi Americas, Commercial Manager si Trade marketing Manager la Kraft Foods Romania, Trade Marketing Manager Elite la Bristish American Tobacco. Acum pe langa faptul ca este mama si antrenoare de volei pentru copii, mai joaca volei, in divizia B, este studenta la ANEFS, este membru fondator al Asociatiei Scoala Impreuna, membru in Consiliul de Administratie si membru in Comisia de Evaluare a Calitatii Invatamantului la scoala Lucian Blaga din orasul Ocna Mures, unde a hotarat sa locuiasca cu familia si…mai este sef de santier la propria casa. Totodata, a aflat ce frumos este sa fii mama si ce fericiti sunt copii ca ea este prezenta in viata lor pas cu pas, a aflat ca poate face mai multe lucruri decat inainte si acum le face cu placere, are timp sa se intalneasca cu prietenii altfel decat pe facebook si mereu experimenteaza lucruri noi. Sfatul ei pentru cei care vor sa-si schimbe cariera este sa cuteze, doar asa vor intelege ce erau sa piarda.

 Cristina Mazilu (Chez Mazilique) a fost jurnalist pana in 2009 cand, din… plictiseala, s-a apucat sa gateasca . Mai intai a inceput sa scrie pe blog despre mancare, apoi a inceput sa faca mancare; au ajutat-o mult cititorii blogului si un cuptor foarte vechi, care sta sa se dezmembreze de la o zi la alta, dar care nu a dezamagit-o pana acum :) . Si Cristina a aflat ca are o putere de munca mai mare decat credea sa aiba, ca poate face orice isi doreste si isi pune in minte; a devenit mai pretentioasa, chiar “mai pretioasa”, spune ea 🙂 .

Dupa 12 ani de cariera in resurse umane, Alma Rusu a decis in 2008 sa isi acorde “luxul” unei perioade sabatice. Nu s-a gandit cat de lunga urma sa fie aceasta perioada, dar era convinsa ca dupa aceea isi va continua traseul previzibil intr-o corporatie. Nu a fost asa insa…pe Alma o gasim acum, in fiecare zi la MioBio, pe Jules Michelet, vizavi de Ambasada Marii Britanii. Nu mai lucreaza in domeniul resurse umane, ci este co-proprietar al unui magazin de cosmetice bio. Sfatul ei pentru cei ce-si doresc o schimbare este sa incerce acum pentru ca mai tarziu, inseamna prea tarziu…

Un alt exemplu este Madalina Radulescu; a fost Human Resources Manager Retail Banking,  HR Deputy Director, ING Bank N. V. Amsterdam, Bucharest – Retail Banking Division, iar acum o gasim prin Sinaia, nu in vacanta; isi administreaza businessul propriu in turism (Vila Piatra Soimului Sinaia) , este coach in formare si consultant in resurse umane, membru fondator si membru in boardul Asociatiei Redescopera Sinaia, membru in HR Club si doctorand in economie – Managementul Performantei dar si membru in comitetul de parinti. Intre timp s-a reinventat. Si-a dat seama ca este workaholica, risca si se implica in tot felul de proiecte care ii plac si pe care vrea sa le faca si tot ce face, face cu energie si cu mult entuziasm. A realizat ca este creativa si ca are multe idei; la ea nu exista criza; ” criza e o buna scuza pentru a nu face nimic ” si are dreptate (chiar daca unii se pot supara…:) )

Am aflat astfel, ca totul este posibil atata timp cat credem in vise si luptam pentru ele…

Mai multe despre career renegade aici: http://www.portalhr.ro/fii-si-tu-un-career-renegade/ . Portal HR a fost sursa mea de inspiratie pentru acest post 🙂 .

Despre cartea lui Jonathan Fields, aici: http://www.portalhr.ro/career-renegade/

Iar daca doriti sa lecturati blogul lui Jonathan Fields si sa aflati cum a facut el schimbarea: http://www.jonathanfields.com/blog/

Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s