Scrisoarea de intentie – un atu pentru cine o scrie bine

Scrisoarea de intentie sau motivatie (sau scrisoarea de prezentare) este primul contact pe care il stabilim cu angajatorul. Foarte multi angajatori nici nu iau in considerare un CV daca nu este insotit de o scrisoare de intentie. Aceasta ne poate pune in valoare personalitatea, punctele forte, transformandu-ne in candidatul ideal sau dimpotriva poate deveni o sansa ratata.

Scrisoarea de intentie nu este o scrisoare tip, ea trebuie sa raspunda cerintelor institutiei sau firmei careia o trimitem.

Multora dintre noi ne vine destul de greu si ni se pare neplacut sa concepem o scrisoare de intentie. De aceea apelam la formatele standard care, insa, de cele mai multe ori irita evaluatorii… plictisiti de aceeasi poezie…Sau rugam un prieten sa ne ajute…nici asa nu e bine…pentru ca cine altcineva decat noi poate explica mai bine motivele pentru care ne dorim jobul respectiv…nu?

Atunci care ar fi solutia?

O solutie ar fi sa renuntam la scrisoarea de intentie.

🙂

De ce sa renuntam la scrisoarea de intentie? 3 motive plauzibile:

1. pentru ca este de fapt o recapitulare a CV-ului;

2. pentru ca este doar de forma, adica nu spui nimic inafara de faptul ca ai vazut anuntul undeva si vrei sa aplici la el;

3. pentru ca poti deveni ridicol sau penibil in incercarea de a parea original.

Dar, cum spuneam si mai sus, sunt si momente cand este necesar sa scriem o scrisoare de intentie, spre exemplu atunci cand cunoastem persoana careia ii trimitem CV-ul sau am fost recomandati sau in cazul in care suntem obligati s-o facem pentru ca este o cerinta specifica a angajatorului.

Iata, Cele trei caracteristici ale unei scrisori de intentie bine scrise:

1. lungimea (sau…scurtimea);

2. abilitatea de a rezuma experienta prin prisma jobului la care se aplica;

3. delimitarea clara a interesului pentru job.

Eu as mai adauga si faptul ca aceasta trebuie sa fie corect scrisa. ( greselile gramaticale sau de ortografie sunt de neiertat).

O scrisoare de intentie trebuie sa fie incitanta, trebuie sa fie ca “un aperitiv” care il convinge pe manager ca felul principal, adica CV-ul, merita incercat 🙂 .

Trebuie sa mentionez ca, pentru acest post, m-am folosit de resursele oferite de PortalHR:

http://www.portalhr.ro/cea-mai-buna-scrisoare-de-intentie/

Portal HR prin articolele sale de calitate ne ofera in permanenta informatii despre resurse umane: concepte, idei, provocari si solutii, recomandari inspirate, studii de caz, interviuri, acces direct la resurse si evitarea pierderii de timp si energie identificandu-le.



Advertisements

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s