Sanzienele au coborat noaptea…

… pe strada Transilvaniei, nr 9, intr-o casa veche si misterioasa, pe 23 iunie…Aici a avut loc un “show” de pictura-instalatie-sound & light design, pe 3 nivele: subsol, parter si etajul unu. Autoarele…3 dame: Otilia Cadar, dama de inima neagra, Nona Serbanescu, dama de inima rosie si Adela Edu, dama de trefla.

      

Evenimentul trebuia sa inceapa la orele 21.00, dar din cauza unui scurtcircuit a inceput mai tarziu; damele, gazdele de altfel  au fost foarte amabile si dragute si ne-au invitat la un pahar de sampanie. Fetele isi puteau lua cate o coronita frumoasa de margarete dintr-un cosulet sau o acadea. (am vazut ca si baietii purtau coronite, unii :)…); pentru o seara am fost si eu o Sanziana :).

        

Iata ce am vazut la parter:

       

       

       

               

Urcand la etajul unu s-a mai luat o data curentul; sarise din nou siguranta; de data asta se innoptase afara si era bezna in casa, dar s-a remediat repede problema si am ajuns si la nivelul unu. Aici am vazut niste picturi pe panza foarte frumoase:

                 

si o oglinda in care iti puteai privi frumusetea 🙂

La etajul 2 ne-au servit cu o vodca cu portocale 🙂 si ne-am relaxat pe niste fotolii primitoare, sau cine voia putea sta pe balcon afara, la racoare.

Subsolul a fost de-a dreptul sinistru…intr-o incapere zacea un sicriu infricosator…

          

O cada umpluta cu apa si cu flori intregea atmosfera macabra. Inspaimantatoare!

        

pete de sange, un animal atarnat in tavan….

      

      

            

Despre Sanziene

Pe 24 iunie se sarbatoresc Sanzienele, cea mai spectaculoasa sarbatoare pagana a anului si singura admisa in calendarul crestin-ortodox. Ea marcheaza inceputul verii, pentru ca pe 21 iunie este solstitiul de vara. Soarele se afla pe bolta in cel mai inalt punct deasupra Ecuatorului, iar pe pamant este ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta; ziua se transforma in eternitate. Timpul se face bun, ingaduitor si cuprinde gandul omului, purtandu-l peste campurile si poienile pline de flori de Sanziene. Orice muritor care bate la vamile nevazutului si nestiutului poate sa intre, doar daca poarta pe cap o coronita galbena de flori sau un fir de Sanziana. Sarbatoarea tine o noapte si o zi, iar noaptea de Sanziene este una magica, este noaptea focurilor de vara, fiindca este vara in cer si vara pe pamant, este vara in suflete si trupuri, este anotimpul dragostei si al vietii!

Sanzienele sunt in primul rand flori de camp, galbene-auri, care miros a fan si miere, dar in traditia populara sunt si niste fapturi ireale, fantastice numite Sfintele, Frumoasele, Zeitele; sunt niste fapturi frumoase si binefacatoare…a nu se confunda cu Ielele. Pentru ca sunt atat de frumoase, cine le vede nu le crede si cine le aude nu le raspunde. De Sanziene, fetele pleaca in grupuri si culeg florile galbene de pe campuri pentru a-si face coronite, apoi le arunca pe acoperisul caselor ca sa vada cat de repede se vor casatori, iar batranii sa vada cat mai au de trait (daca le cade coronita de pe acoperis, inseamna ca in anul in curs se va petrece evenimentul).

Advertisements

One Comment Add yours

  1. alexandra says:

    uite pentru asta regret Bucuresti-ul:-)intotdeauna gasesti ceva de facut:-)

Lasa un comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s